La Spitalul de Boli Infecţioase din Iași vor fi achiziţionaţi doi roboţi pentru dezinfecţia prin iradiere cu raze ultraviolete și combaterea infecţiilor nosocomiale, transmite Agerpres.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă că cei doi roboţi vor costa 144.000 de lei, echivalentul a aproximativ 30 de mii de euro.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, a declarat că robotul cu ultraviolete este cea mai avansată tehnologie de dezinfecţie existentă în acest moment.
„Un astfel de robot sterilizează o încăpere în doar câteva minute. Cele două aparate vor asigura dezinfecţia în spaţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă ale spitalului. Dotarea cu asemenea dispozitiv este de o maximă importanţă pentru Spitalul de Boli Infecţioase. În unitatea noastră nu generăm contaminarea cu germeni, dar îngrijim şi tratăm bolnavi cu cele mai grave infecţii, sosiţi din toată zona Moldovei, pacienţi cu bacterii multirezistente. După ce am tratat un astfel de caz, dezinfectarea locului în care a fost spitalizat, a echipamentelor medicale cu care s-a intervenit este prioritară şi esenţială. Utilizarea unor astfel de roboţi este extrem de benefică pentru noi, scuteşte spitalul de cheltuieli suplimentare, iar dezinfecţia se face mult mai rapid”, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Potrivit managerului unităţii spitaliceşti ieşene, studiile efectuate de infecţionişti arată că un astfel de robot este de şapte ori mai eficient decât procedura tradiţională. Specialiştii susţin că prin utilizarea luminii UV, faţă de care germenii nu şi-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare, se pot pot distruge total microbii răspunzători de infecţii ale pielii. Robotul este de 16 ori mai eficient în neutralizarea stafilococului auriu rezistent, în comparaţie cu alte tehnici de dezinfectare. În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecţiile au fost diminuate cu 99%.
Tot la Spitalul de Boli Infecţioase urmează a fi achiziţionat şi un dispozitiv de detectare vene, în valoare de 44.000 lei sau 10 mii euro, mai precizează sursa.