Consiliul de Directori Executivi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat la 13 iulie a.c. acordul privind finalizarea celei de-a treia revizuiri a programului cu Republica Moldova, comunică MOLDPRES, citînd surse de la reprezentanţa FMI la Chişinău.
Urmare a acestei decizii R. Moldova va primi o nouă tranşă în sumă de circa 77 milioane de dolari SUA din creditul în sumă de circa 574 milioane de dolari, aprobat de consiliul executiv al FMI în ianuarie 2010. Finanţările sînt oferite pentru completarea rezervelor valutare şi acoperirea deficitului bugetar.
Programul FMI cu Moldova este pe trei ani şi are ca scop susţinerea programului economic al ţării în vederea restabilirii durabilităţii fiscale şi externe, menţinerii stabilităţii financiare, reducerii sărăciei şi creşterii economice. El este susţinut de un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (echivalentul a 574,4 milioane de dolari), din care 170 milioane de DST (circa 259 milioane de dolari SUA) au fost deja alocate.
Cea de-a treia revizuire a programului susţinut prin mecanismele de finanţare ECF (Mecanismul extins de creditare) şi EFF (Mecanismul de finanţare extinsă) a fost efectuată în perioada 27 aprilie-12 mai. „Acum, cînd a fost deja realizat jumătate din programul susţinut de FMI, Moldova a depăşit, în mare măsură, criza economică. Cu contribuţia unui program de stabilizare credibil, eforturilor de liberalizare economică semnificative şi îmbunătăţirii mediului extern, volumul producţiei a atins deja nivelul înregistrat înaintea crizei, Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi-a restabilit nivelul rezervelor internaţionale, iar deficitul bugetar s-a redus în anul trecut cu peste 3 şi trei pătrimi la sută din PIB, în timp ce alocaţiile pentru asistenţă socială au sporit considerabil”, a declarat la încheierea vizitei la Chişinău şeful misiunii FMI Nikolay Gueorguiev. El a adăugat, însă, că „totuşi, rămân încă multe de făcut. Priorităţile imediate de politici sînt: menţinerea stabilităţii macroeconomice, continuarea ajustării bugetare şi accelerarea reformelor structurale, avînd drept scop promovarea competitivităţii şi creşterii economice stimulate de exporturi”, notează MOLDPRES.
Foto: România Liberă