Astăzi, 12 noiembrie 2019, Executivul condus de premierul Maia Sandu a fost demis cu votul a 63 de deputați.
Deputații din partea fracțiunilor PSRM și PDM, au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, iar fracțiunea Partidului „ȘOR” s-a abținut de la vot.
Maia Sandu va prezenta în termen de cel mult trei zile, preşedintelui Republicii Moldova, demisia Guvernului. După care, șeful statului urmează să convoace noi consultări cu fracțiunile parlamentare. Dacă timp de trei luni calendaristice nu este votat un nou Guvern, se vor convoca alegeri anticipate. Totuși, dacă există două tentative eșuate de investire a unui guvern, se pot convoca alegeri anticipate înainte de perioada de trei luni calendaristice.
Amintim că, Guvernul Sandu a fost învestit la 8 iunie 2019, cu voturile deputaților din PSRM și Blocul ACUM. În aceeași zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit „pachet de dezoligarhizare” a R. Moldova. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General.
Însă, cinci luni mai târziu, la 8 noiembrie, socialiștii lui Igor Dodon au înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu pe motiv că proiectul privind legea procuraturii propus de Executiv ar fi neconstituţional şi ar contraveni normelor internaţionale.