Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova a făcut o vizită la Muzeul de Istorie Militară în cadrul căruia se află Muzeul Ocupaţiei Sovietice pe care președintele prorus Igor Dodon a anunțat că vrea să-l închidă. Daniel Ioniță a rămas impresionat de ce a văzut acolo și a subliniat că acest lăcaş al istoriei merită văzut de toată lumea, deoarece, doar aşa, vom înţelege de unde venim şi cine suntem cu adevărat ca popor.
Întrebat cum comentează afirmațiile șefului statului despre închiderea Muzeului Ocupației Sovietice, ambasadorul României a menționat că acest muzeu spune o istorie reală. „Este rolul politicienilor să adopte acele decizii înțelepte. Mie mi se pare că acest muzeu spune o istorie reală, spune o istorie despre o perioadă care a fost și cred eu că acest muzeu, cu tot ce are el înăuntru, trebuie să fie cunoscut de toți. După cum spunea Iorga: “Doar cunoscându-ne trecutul, vom fi în stare să evităm greșelile și să mergem mai departe”, a declarat Daniel Ioniță pentru presă.
Mai mult, diplomatul de la București a amintit că perioada ocupației sovietice a fost una neagră în istoria noastră și trebuie să fie cunoscută de toți. „Au fost deportări, a fost foamete, au fost foarte multe suferințe atunci. A fost o suferință pe care și noi am cunoscut-o în România, dar nu la anvergura celor care au trăit-o aici în Basarabia”, a subliniat Daniel Ioniță.
Amintim că anterior, Igor Dodon a făcut promisiuni mărețe la un eveniment dedicat aniversării a 20-a a Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova. „Este aici ministrul Apărării. Trebuie de făcut un muzeu bun. Cel care a fost înainte a făcut un muzeu al nu știu cărei ocupații. El trebuie închis, dacă încă nu a fost. Deja l-au închis? Și să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos, în care să se regăsească și drapelul de luptă pe care ni l-a dăruit Șoigu, care s-a aflat aici pe 24 august, în ziua eliberării Moldovei”, a declarat Dodon, sfidând sutele de mii de victime ale ocupației sovietice din Basarabia.
În octombrie președintele prorus l-a demis pe Vitalie Ciobanu, directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară, numindu-l în această funcție pe Alexandru Chirilenco.