Pentru că eroii neamului nu se uită niciodată, la Curtea de Apel Chișinău a fost inaugurat monumentul magistratului Vespasian Erbiceanu, primul președinte al instituției. Acesta a intrat în istorie pentru că a organizat legislația în Basarabia după Marea Unire de la 1918, notează TVR Moldova.
Vespasian Erbiceanu a fost numit preşedinte la Curtea de Apel din Basarabia după Marea Unire de la 1918. Magistratul a avut o misiune extrem de complicată – de a unifica toată legislaţia din stânga Prutului cu cea din Regat, lucru pe care l-a reuşit cu succes.
„A venit la Chișinău în 1918, într-un context foarte delicat. Având avantajul de a cunoaște limba rusă, după ce a absolvit cursurile Facultății de Teologie de la Kiev, lui i-a revenit rolul de a naționaliza justiția din Basarabia. În județele din sudul Basarabiei, Cetatea Albă, Ismail și Cahul, se aplica legislația rusească și Codul de Procedură Civilă rusesc, inclusiv până la 1928, iar în restul Basarabiei se aplica legislația românească și, inclusiv, cea locală”, a declarat Iulian Rusanovschi, avocat prezent la eveniment.
Vespasian Erbiceanu a fost preşedinte la Curtea de Apel timp de cinci ani. Datorită lui, limba română a fost decretată ca limbă oficială a instanţelor judecătoreşti.
Pentru aportul adus justiției din Basarabia, Curtea de Apel Chișinău i-a dedicat un monument, ridicat chiar în fața instituției.
La eveniment a participat și Mitropolitul Petru al Basarabiei, care a sfinţit bustul juristului.
Sculptura a fost realizată de arhitectul Mihail Andrieș și artistul plastic Veaceslav Jiglițchi.
Monumentul a fost ridicat la iniţiativa avocatului Iulian Rusanovschi – reprezentant al Asociaţiei Monumentum, în colaborare cu Asociaţia Judecătorilor în Demisie.
La inaugurarea monumentului au fost şi rudele marelui judecător basarabean.
Vespasian Erbiceanu s-a născut la Iaşi, în anul 1865 şi s-a stins din viaţă în 1943, la Bucureşti.
Mai multe fotografii de la eveniment: