Campania lansată de TVR Moldova, „Carte care ne unește- din Basarabia, cu drag”, atrage tot mai mulți iubitori de cultură. Din partea Editurii Lexon, cea care a tipărit sute de lucrări de specialitate, istorie și cărți pentru copii, se înscriu pe lista de donație 25 de titluri de carte. Toate cărțile vor fi donate Bibliotecii Metropolitane „M. Sadoveanu” din București și Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, notează TVR.
Editura Lexon va contribui la îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc cu lucrări recente, ce au văzut lumina tiparului în ultimii doi ani. Una dintre cărţi este dedicată Centenarului Unirii şi oamenilor care simt şi iubesc româneşte.
„La cei 100 de ani ai centenarului. O lucrare făcută în colaborare cu institutul de istorie a Republicii Moldova şi o colecţie de articole consecrate acestui mare eveniment”, a declarat Eduard Potînga, directorul Editurii LEXON.
Pe lista donaţiilor au fost incluse şi lucrări istorice despre chinurile prin care au trecut basarabenii în perioada deportărilor sovietice.
Pe rafturile celor două biblioteci din Bucureşti vor ajunge monografii ale satelor din Republica Moldova. Şi volumul „Ţinutul Hotin – în surse statistice ruseşti din prima jumătate a secolului al XIX-lea” este la loc de cinste pe lista cărţilor ce vor fi puse la dispoziţia cititorilor.
„Ţinutul Hotin în surse statistice ruseşti. O lucrare care generalizează în documente toate publicările, statistici. Este o carte foarte bună. Orice cercetător va avea nevoie despre ţinutul hotin şi tot ce ţine de regiunile din Basarabia poate să le găsească în această lucrare”, mai spune Eduard Potînga.
Editura Lexon va dona şi o carte dedicată pictorului de icoane Irineu Protcenco. Operele artistului împodobesc şi astăzi multe schituri şi biserici din România şi Republica Moldova.
Eduard Potîngă susţine că datorită campaniei TVR MOLDOVA, „Cartea care ne uneşte – din Basarabia, cu drag”, cititorii din România vor fi şi mai aproape de inimile basarabenilor.
„Campania Cartea care ne uneşte este foarte importantă pentru editarea de carte, pentru editurile din Republica Moldova. Vreau ca cărţile noastre să ajungă pe standurile din Bucureşti, ca lumea să vadă, să le cunoască”, a mai menționat acesta.
Standurile permanente de carte vor fi inaugurate pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, la Biblioteca Metropolitană „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti şi pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.