Lucrările de reconstrucție a Președinției R. Moldova, efectuate de către compania turcească „TIKA” și finanțate de Turcia, au costat peste 8,964 de milioane de euro, relevă un audit al Curții de Conturi.
Inițial, „TIKA” a încheiat, pe 8 ianuarie 2018, acordul de renovare a clădirii Președinției cu un antreprenor și valoarea contractului era de 7,18 milioane de euro. În baza unui alt acord încheiat de către „TIKA” în vara anului trecut cu un agent economic rezident al Republicii Moldova, cheltuielile au fost majorate cu încă 88,3 mii de euro pentru dotarea clădirii Președinției cu mobilier, tehnică și echipament.
Transmiterea lucrărilor de reconstrucție și a dotărilor s-a realizat prin actele de primire-predare semnate abia pe 31 iulie curent de către reprezentantul „TIKA” și reprezentantul Aparatului președintelui Republicii Moldova. Auditul relevă faptul că lucrările de reconstrucție executate, transmise de către „TIKA”, s-au cifrat la 8 964 300 000 de euro, care includ și lucrări suplimentare de peste 1,784 de milioane ce au fost reflectate în actele de primire-predare fără indicarea tipului lucrărilor, unităților cantitative și a prețurilor pe unitate de măsură.
„Deși lucrările de renovare s-au finisat, iar actele de primire-predare au fost transmise Aparatului președintelui Republicii Moldova de către „TIKA”, până la finalizarea auditului în evidența contabilă nu era reflectată valoarea lucrărilor de reconstrucție, precum și valoarea altor dotări (518,3 mii de euro). În opinia auditului, situația constatată poate genera riscul afectării rapoartelor financiare pe anul 2019 ale Aparatului președintelui Republicii Moldova în mărimea echivalentă cu valoarea lucrărilor și bunurilor primite”, se arată în raportul Curții de Conturi.
Auditul a relevat mai multe nereguli la Președinție, cum ar fi atribuirea, înregistrarea și raportarea neveridică a mijloacelor fixe în sumă totală de 1,3 milioane de lei (68 mii de euro), cauzate de incorectitudinea recunoașterii, clasificării și înregistrării în evidența contabilă a acestora, reflectarea incompletă în evidența contabilă la cheltuieli a rezultatului reevaluării unor mijloace fixe, care s-a micșorat față de valoarea de bilanț în urma reevaluării efectuate, diferența de 1,9 milioane de lei lei (98 mii de euro)nefiind reflectată în debitul contului de cheltuieli, reflectarea și raportarea incorectă a unor cheltuieli în sumă totală de 0,1 milioane de lei (5 mii de euro), cauzate de erori admise la recunoașterea și clasificarea acestora, dar și reflectarea incompletă în evidența contabilă la venituri a rezultatului reevaluării unor mijloace fixe, care s-a majorat față de valoarea de bilanț în urma reevaluării efectuate, diferența de 4 milioane de lei (207 mii de euro) nefiind reflectată în creditul contului de venit.