România are resursele necesare creșterii sistemului energetic, dar în acest moment nu există o viziune și o strategie energetică eficientă, notează Radio România Actualități.
Interconectarea energetică a României cu piețele externe
Transgaz are în plan să dezvolte intrerconectarea României cu mai multe piețe externe și pe mai multe puncte cardinale.
Unul dintre cele mai importante proiecte din care face parte și România este gazoductul BRUA.
Magistrala va alimenta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria cu gaze din Marea Neagră, un proiect cu o valoare totală de 479 milioane de euro.
„Magistrala de gaze BRUA ne plasează într-o altă ecuație a transportului, exportului și importului de energie la nivel regional, care ne leagă de resursele de la Marea Caspică și de piața de energie de la Baumgarten, Viena. Este un proiect finanțat de UE care traversează România. Este realizat în România cu ajutorul Transgaz”, a declarat Daniel Apostol, director relații externe al Federației Patronale Petrol și Gaze.
Acesta amintește și despre gazoductul Iași – Ungheni, comparându-l cu un pod de flori energetic construit din România spre Republica Moldova.
„Legatura cu Republica Moldova prin magistrala Ungheni este o infrastructură care asigură Moldovei consum de gaze naturale din partea României, este un altfel de pod de flori, un pod de flori energetic construit dinspre noi spre R. Moldova”, a menționat Apostol.