La finalul ședinței de astăzi din Parlamentul R. Moldova, deputații au ținut să felicite toți românii cu prilejul Zilei Naționale, de la tribuna parlamentară. Însă, socialiștii au refuzat să asiste la aceste luări de cuvânt, notează Radio Chișinău.
Primul a ieșit în fața plenului democratul Sergiu Sîrbu. El a vorbit despre suportul pe care îl acordă România, Republicii Moldova.
„Nimeni nu poate nega rolul benefic și sprijinul direct pe toate palierele, pe care România le acordă Republicii Moldova: autobuzele școlare, sutele de grădinițe reparate, Institutul Mamei și Copilului, sala cu orgă din Chișinău, Teatrul B. P. Hașdeu din Cahul, gazoductul Iași-Ungheni, scările din parcul Valea Morilor, școala din satul Aluatu, sistemul de iluminare din Ialoveni, donații de carte românească, programe de asistență, burse privilegiate pentru studenții basarabeni, proiecte de infrastructură organizate prin programe transfrontaliere. Avem comune înfrățite. Toate acestea sunt doar câteva dintre acțiunile pentru care le suntem recunoscători prietenilor noștri din România.”, a declarat Sergiu Sîrbu.
Unirea cu România a salvat populația de represiunile bolșevice din interbelic, a subliniat deputatul Octavian Țîcu. Anume de la Chișinău, a pornit crearea României Mari, a amintit istoricul:
„Acum 101 ani, pe 29 noiembrie 1918, în sala de marmură a Universității din Cernăuți, românii bucovineni votau Unirea cu România. Iar, la câteva zile, pe 1 decembrie 1918, toți români întregeau statul român la Alba Iulia – un vis pe care îl avea românii de secole. Este foarte bine știut că pe 10 decembrie, Sfatul Țării abroga condiționarea aflării alături de România și vota Unirea necondiționată. Cei care au făcut Unirea, au fost mai întâi moldovenii.”, a vorbit Octavian Țîcu de la tribuna parlamentară.
Deputatul Igor Grosu apreciază că sprijinul oferit de România este greu de cuantificat financiar, viind vorba sute de milioane de euro:
„Întâi decembrie este sărbătoarea națională a românilor de pretutindeni, o zi care simbolizează unitatea poporului român, o zi a țării în care s-au născut și au trăit buneii și străbunii noștri și ai cărei cetățeni sunt sute de mii de urmași de-ai lor care și-au redobândit cetățenia română. Mulți dintre cei care și-au redobândit cetățenia, muncesc aici și vin în această sală. Eu vreau să aduc mulțumiri statului român pentru tot sprijinul pe care ni l-a oferit de-a lungul timpului.”, a menționat Igor Grosu.