Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a deschis calea reformelor, modernizării şi dezvoltării, care a fost însă „curmată brusc de cel de-al Doilea Război Mondial şi de instalarea dictaturilor”, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în plenul Parlamentului, la şedinţa solemnă dedicată Zilei Naţionale, scrie AGERPRES.
„La 30 de ani de la căderea comunismului şi recucerirea libertăţii noastre, celebrăm Ziua Naţională cu gândul la generaţiile care au făcut posibilă România democratică şi europeană de astăzi. Marea Unire de la 1918 a reprezentat expresia efortului colectiv al unei naţiuni de a transforma în realitate visul întregirii. Eroismul soldaţilor români, viziunea Familiei Regale, iscusinţa oamenilor politici, implicarea decisivă a elitelor vremii, hotărârea minorităţilor naţionale, dar, mai ales, contribuţia românilor simpli au condus la îndeplinirea obiectivului unirii. Marea Unire a deschis calea reformelor, modernizării şi dezvoltării, care a fost însă curmată brusc de cel de-al Doilea Război Mondial şi de instalarea dictaturilor. Artizanii Unirii au sfârşit în închisorile comuniste, tocmai pentru că au refuzat să-şi renege credinţa în România liberă, independentă şi suverană. Aducem, aşadar, astăzi un cuvenit şi pios omagiu tuturor înaintaşilor care s-au jertfit pentru propăşirea naţiunii române, sporind cu fiecare generaţie prin trudă şi sânge această lucrare de glorie, astfel încât noi şi copiii noştri să putem privi înainte cu deplină încredere în viitor”, a subliniat şeful statului.
Iohannis a amintit că, „apărând principiile de căpătâi ale naţiunii noastre europene, mulţi români au pierit în războaie ori în negura anilor grei de dictatură”.
„Sunt românii care şi-au dat viaţa pe fronturile de luptă, în teatrele de operaţii din întreaga lume pentru apărarea intereselor României, în închisorile comuniste sau în zilele sângeroase ale lui Decembrie 1989. Avem datoria de a le păstra tuturor acestor eroi memoria vie şi de a ne angaja ferm că nu vom mai permite niciodată ca drepturile şi libertăţile individuale să fie încălcate, iar sacrificiul lor banalizat. Libertatea, egalitatea şi democraţia, principii prevăzute în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, s-au aflat la temelia noului stat şi au reprezentat, deopotrivă, idealurile pentru care s-a murit în temniţele comuniste şi în Decembrie ’89”, a spus Iohannis.
Preşedintele a subliniat că „trecutul nostru este unul al contrastelor” şi a afirmat că „avem, pe de o parte, momente remarcabile, figuri emblematice, care au jucat un rol fundamental în modernizarea şi transformarea României, iar, pe de altă parte, avem o moştenire grea şi dureroasă, reprezentată de anii grei ai dictaturii, care au adus cu sine distrugerea democraţiei şi a statului de drept, călcarea în picioare a demnităţii umane, îngrădirea drepturilor fundamentale, politici criminale, dezinformare, tortură şi foarte multă suferinţă”.
„Faptele de vitejie ale înaintaşilor, hotărârea şi curajul cu care au luptat pentru îndeplinirea obiectivelor naţionale, jertfa de pe câmpurile de luptă, forţa extraordinară cu care s-au opus regimurilor criminale ale secolului XX trebuie să ne fie modele şi să ne ghideze toate acţiunile pe care le întreprindem pentru binele ţării noastre. În schimb, atrocităţile şi abuzurile petrecute în timpul regimului comunist trebuie să reprezinte o lecţie deosebit de importantă, pe care să ne-o asumăm onest şi din care să învăţăm că democraţia, libertatea şi drepturile omului sunt cele mai de preţ bunuri pe care le avem, pentru care trebuie să luptăm necontenit, cu toată forţa de care dispunem. Orice atac la adresa demnităţii umane şi a statului de drept, necombătut eficient, poate deschide oricând calea unor abuzuri. Pericole există şi vor exista, însă faptul că avem o societate matură şi vigilentă, cetăţeni cu un pronunţat simţ civic, care îşi cunosc drepturile şi care nu ezită să lupte pentru ele, reprezintă o garanţie esenţială pentru viitorul democratic al României”, a subliniat Klaus Iohannis.
El a adăugat că cele trei decenii de la Revoluţia din Decembrie ’89 au însemnat 30 de ani de „tranziţie anevoioasă”.
„Însă faptul că astăzi România este stat membru al Uniunii Europene şi al NATO şi are un parteneriat strategic solid cu Statele Unite ale Americii dovedeşte, fără echivoc, că fundaţia pe care am construit-o în aceşti ani este solidă şi că avem o democraţie funcţională. Într-o Europă în care, în unele state, democraţia este asaltată de lideri populişti lipsiţi de simţul răspunderii, de contestarea primejdioasă a unor valori considerate până ieri inalienabile, de decizii incompatibile cu respectul datorat partenerilor şi aliaţilor, românii au ales, fără echivoc, valorile etice şi politice care i-au inspirat şi pe vizionarii părinţi fondatori ai Uniunii Europene”, a mai spus preşedintele Iohannis.