Dorian Boguță a vorbit recent, despre ce a însemnat să fii român la Chișinău în perioada URSS. Actorul a povestit despre copilăria sa și spiritul românesc în care a fost crescut.
„Eu știu mai bine decât alții ce înseamnă să fii mândru că ești român. Eu sunt din Chișinău, adică de pe un teritoriu românesc, și, când eram eu mic, era chiar periculos să vorbești despre România. Și-mi aduc aminte că uneori mama îmi spunea în șoaptă la ureche: „Nu uita că ești român” , a declarat actorul Dorian Boguta, la Digi 24.
Dorian Boguță este protagonistul celui mai nou film semnat de regizorul Andrei Gruzsniczki. Drama „Zavera” îl are în centru pe Ștefan Caragioiu, inginer constructor în vârstă de 50 de ani. Existența lui intră într-un blocaj odată cu moartea celui mai bun prieten al său, arhitectul Nic Papahonțu (Șerban Pavlu), de care e legat prin tot ce a făcut până acum. Nic reprezintă tot ceea ce și-ar fi dorit Ștefan de la viață: carismă, talent, dezinvoltură, o mare cultură și o știință a oamenilor. El moare accidental, iar Ștefan este obligat să deschidă ochii asupra vieții din jurul lui și să ia decizii. Descoperă că toate adevărurile în care a crezut până acum se clatină serios, inclusiv prietenia lui cu Nic.
Amintim că actorul Dorian Boguță s-a născut în Chișinău, pe timpul fostului URSS. În 1999, el s-a mutat la București și a început să joace în filme, dobândind o recunoaștere cu serialul TV „Lombarzilor 8” (2006) și mai târziu cu „Francesca” (2009), care au fost apreciate în întreaga lume, la multe festivaluri de film de prestigiu. În 2009 și-a făcut debutul în regie, cu scurt-metraj „10”, marcând începutul unei serii de scurt-metraje de succes, „De acum încolo” (2012), care a câștigat mai multe premii printre care și premiul pentru cel mai bun scurt-metraj românesc.
Un alt moment important în cariera sa a fost regizarea scurt-metrajului „Kazimir”, care a devenit unul dintre primele filme de groază românești.