Fostul premier de la Chișinău Vlad Filat, eliberat!

Vlad Filat, fostul premier al R. Moldova, condamnat la nouă ani de pușcărie pentru abuz de putere, a fost eliberat din închisoare, după patru ani de detenție. Informația a fost confirmată pentru presa de la Chișinău de Oleg Pantea purtătorul de cuvânt al Adiminstrației Națioanle a Penitenciarelor.

„Există o încheiere a instanței de judecată Chișinău în privința lui Vladimir Filat și noi suntem obligați să o punem în executare. Vlad Filat a fost eliberat”, a declarat Oleg Pantea.

În luna august, pedeapsa lui Vlad Filat a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Codul de Procedură Penală prevede ca persoanele deţinute cel puţin zece zile în condiţii inumane sau degradante să poată solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri băneşti.

Vlad Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată.

Amintim că fostul prim-ministru de la Chișinău, a fost condamnat la 27 iunie 2016, de către magistraţii Judecătoriei Buiucani, la 9 ani de închisoare. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Fostul premier a fost învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Vlad Filat mai este vizat într-un alt dosar, acesta fiind acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Mai exact, fostului premier i se impută faptul că în 2013 ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală cu o companie de consultanță din SUA, achitând 12 847 902 lei prin companii gestionate de o rudă de a sa, iar banii proveneau din Banca de Economii.

Next Post

Arhiva InfoPrut