Diplomatul român, Gabriel Grecu, a fost arestat şi expulzat de către serviciile secrete ruseşti, sub acuzaţia de spionaj. Operaţiunea nu a fost una ferită de ochii lumii, ca în alte cazuri similare, ci a beneficiat de o întreagă acoperire în mass-media rusească. Multe din ipotezele legate de acest caz leagă scandalul de interesele din spaţiul pruto-nistrean, spaţiu disputat de-a lungul istoriei de cele două state.
Pornind de la reţinerea lui Gabriel Grecu, postul naţional Rossiya 1 a dedicat un material de trei minute spionajului românesc, considerat dintotdeauna la Moscova printre cele mai serioase şi influente. După căderea comunismului, interesele directe de spionaj ale României în Rusia nu pot fi legate decât de un singur subiect: opoziţia Bucureştiului faţă de menţinerea trupelor ruse “de menţinere a păcii” în Transnistria – susţin jurnaliştii ruşi. Rossyia 1 susţine că Gabriel Grecu ar fi încercat să obţină documente militare legate de Transnistria.
Cotidianul Komsomolskaia Pravda oferă şi alte detalii, citând o sursă din serviciile de informaţii. Aceasta susţine că predecesorul lui Grecu în funcţia de secretar al ambasadei, Dinu Pistol, a recrutat un cetăţean rus ca să-i furnizeze informaţii despre situaţia din Republica Moldova şi Transnistria.
Agenţia Associated Press relatează că relaţiile dintre Rusia şi România sunt reci, adăugând că Romania a aderat în 2004 la NATO şi a enervat Rusia susţinând Guvernul proeuropean din Republica Moldova. În iunie, Republica Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă cei 1.500 de militari staţionaţi în regiunea separatistă a ţării de la destrămarea Uniunii Sovietice, în urma cu aproape doua decenii, menţioneaza agenţia de presă americană.
Fostul premier şi ministru de externe român, Adrian Năstase a declarat pentru TVR ca acest incident ar putea fi interpretat ca un mesaj legat de referendumul programat să aibă loc în septembrie în Republica Moldova: „Eu încerc întotdeauna să privesc dincolo de eveniment. În opinia mea, ceea ce este important în spaţiul de la răsărit de la noi este referendumul care va avea loc în 5 septembrie în Republica Moldova. S-ar putea ca ceea ce s-a întâmplat acum la Moscova să fie mai curând un element care să premeargă într-un anumit fel, să dea un mesaj într-un anumit sens pentru acest referendum”.
Năstase a spus ca în trecut astfel de incidente ajungeau doar la cunostinţa autorităţilor competente din ţările implicate, şi că mediatizarea cazului “Grecu” în Rusia pare a avea un anumit scop.
În Rusia nu au trecut neobservate politica de apropiere a Chişinăului de Bucureşti şi vizitele tot mai dese ale premierului şi preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Vlad Filat şi, respectiv, Mihai Ghimpu, în România, ambii candidaţi cu şanse reale de a ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale planificate pentru luna noiembrie. Referendumul pentru alegerea directă a preşedintelui în Republica Moldova are loc pe 5 septembrie.