Odată cu venirea guvernului liberal la București, această paradigmă a sprijinului necondiționat pentru guvernul de la Chișinău nu va mai exista, adică nu va mai exista un cec în alb pentru guvernul Chicu. Este declarația deputatului PNL de la București, Matei Dobrovie.
„Din perspectiva României, lucrurile sunt foarte clare, și anume, cetățenii R. Moldova trebuie susținuți în continuare, dar nu cu finanțări necondiționate, deci toate finanțările trebuie condiționate de efectuarea de reforme, conform angajamentelor luate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și cred că România nu va mai face greșelile din era Plahotniuc să gireze acest guvern și să ofere finanțări fără nicio condiție. Asta ar fi un lucru foarte rău și nu cred că-l va face, mai ales că Guvernul Orban instalat la București are clar această viziune a încurajării reformelor, a susținerii cetățenilor, în primul rând, dar în niciun caz al girării unui regim politic care arată că nu-și dorește cu adevărat să facă reforme, pentru că, dacă e să fim cinstiți, prin toate acțiunile lor, practic, socialiștii au demonstrat că nu vor să contribuie la procesul de reforme”, a declarat Dobrovie la Europa Liberă.
În opinia deputatului PNL, înlăturarea Guvernului Maia Sandu de la putere la Chișinău a fost o lovitură care a zguduit destul de puternic relația dintre Republica Moldova și România, iar premierul României Ludovic Orban nu va veni prea curând la Chișinău până nu vor exista semnale clare că guvernul chiar este unul proeuropean.
„PNL avea niște relații foarte strânse cu Blocul ACUM, cu Platforma DA și cu partidul Maiei Sandu, astfel încât evoluțiile de la Chișinău au fost o lovitură și un semnal de îngrijorare legat de faptul că toate progresele făcute în aceste cinci luni, toate ambițiile de reformă ar putea să fie practic înlăturate și vedem, din păcate, cumva o tendință ca să fie înlocuit oligarhul Plahotniuc cu oligarhul Dodon, adică Igor Dodon să controleze toate instituțiile, cum se și întâmplă în momentul de față, fie că vorbim de președinție, fie că vorbim de parlament, majoritatea în parlament, guvern ș.a.m.d. și plasarea unor oameni de-ai săi în instituțiile-cheie – Curtea Constituțională, avem acum procurorul general”, a adăugat Dobrovie.
Acesta afirmă că totul a plecat de la funcția de procuror general și ideea de a avea un procuror independent, pentru a se putea face o reformă a justiției și de a nu mai avea justiție capturată.
„Din punctul meu de vedere, nu cred că premierul Orban va veni prea curând la Chișinău, atâta vreme cât nu vor exista semnale clare că acest guvern chiar este unul proeuropean, nu doar autointitulat, ci chiar face reforme și, pe de altă parte, premierul Orban cred că se va adresa, în primul rând, cetățenilor R. Moldova și mult mai puțin acestei conduceri improvizate, aș spune eu, de către președintele Dodon, aservite total acestuia, astfel încât cred că România va fi foarte vigilentă și, pe de o parte, va încuraja reformele și le va susține, dar pe de altă parte, va critica și va sancționa derapajele și nu va finanța fără condiții”, a mai menționat deputatul.