Proiectul Centenarul Filmului Românesc a realizat episodul cu numărul 100, iar prin aceasta, a ajuns la finalul proiectului, așa cum și-au propus organizatorii în februarie 2018, când au lansat proiectul la Iași, potrivit BucPress.
Cele 100 de evenimente au avut loc în localități din România și R. Moldova, iar cele trei episoade-reverență vor avea loc la Cernăuți. În mod simbolic, întâlnirea cu românii de la Cernăuți o va avea ca invitată specială pe actrița Ileana Popovici, care este foarte legată de românii din Basarabia și Cernăuți.
„Suntem într-un moment important, în care realizăm că acesta este singurul proiect mare, care chiar a avut loc și a adunat lumea pentru o idee frumoasă: aceea de a vedea filme românești pe marele ecran, o selecție de 100, pentru cei 100 de ani de la Marea Unire. Am fost la Arad, Deva și Cluj-Napoca, cu ultimele evenimente, iar cel din inima Ardealului a fost de-a dreptul plin de emoție, reverențios și potrivit pentru ceea ce am celebrat din 2018 încoace – Centenarul Marii Uniri. Acum, pentru că ne aflăm la 101 ani, am decis că vom continua caravana, mai ales că ne îndreptăm spre Cernăuți. Cred că ceea ce ne-am dorit prin acest proiect am și realizat. Este foarte reconfortant să știm că am trăit, de peste 100 de ori, filmul românesc, alături de oameni la care filmul n-a mai fost demult. Sau, așa cum s-a întâmplat la Cluj, să ne întâlnim cu un public foarte avizat, cu care să avem seri nesfârșite de dialog, alături de invitații noștri”, precizează Andrei Giurgia, managerul Centenarului Filmului Românesc.
În data de 7 decembrie, începând cu ora 13,00, la sediul Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți va fi derulat filmul Păcală (regia: Geo Saizescu), invitată: Ileana Popovici, actriță și Haiducii (regia: Dinu Cocea), începând cu ora 17,00.
Duminică, 8 decembrie, începând cu ora 11,00 la școala medie din Ostrița va fi proiectat filmul Amintiri din copilărie (regia: Elisabeta Bostan), invitată: Ileana Popovici, actriță. Intrarea la evenimentele de la Cernăuți este liberă, în limita locurilor disponibile.
Potrivit organizatorilor, din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.
Anul trecut, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.