Corneliu Popovici, noul ministru al Educației, imediat după învestirea în funcție, a vorbit despre intenția de a schimba denumirea cursului „Istoria Universală și a Românilor”. Popovici și-a argumentat decizia prin faptul că nici în România disciplina aceasta nu se mai numește „Istoria Românilor”, ci doar „Istorie”.
Mai mult, în opinia ministrului conținuturile acestor manuale au multe „deficiențe”, sunt infectate de un „etnocentrism” perimat, iar „evenimentele istorice sunt tratate din punctul de vedere al poporului român”.
„Cursul respectiv are denumirea respectivă în Franța, Germania și alte țări. De ce se face așa? Deoarece unul dintre principiile actuale de predare în școli este să excludă etnocentrismul”, a estimat el.
Corneliu Popovici susține aceste modificări ar fi de rutină și nu sunt motivate politic. „Manualele de istorie sunt supuse anumitor modificări pe parcursul timpului. Ele se modifică ținând cont de metodologia predării, de noile descoperiri, noi interpretări, noi abordări didactice ș.a.m.d. Este vorba de unele accente, inclusiv aparatul metodic”, a declarat sursa pentru Jurnal de Chișinău.
Totodată, Popovici a definit termenul de „etnocentrism” prin plasarea „unui singur popor în centrul abordărilor”. „Lucrul respectiv nu mai este prezent, de exemplu, în manualele de geografie, de istorie în țările UE, inclusiv în România”, a subliniat sursa.
În timp ce, Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește „etnocentrismul” drept o tendință de a considera valorile și modelele culturale ale propriului grup ca fiind superioare celor ale altor grupuri.
Totuși, decizia ministrului Educației de la Chișinău nu este una surprinzătoare. Corneliu Popovici, fostul consilier al președintelui prorus Igor Dodon și noul ministru al Educației, Culturii și Cercetării este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în şcoli în 2006 la indicaţia lui Vladimir Voronin.
Amintim că, manualul de istorie integrată era unul profund antiromanesc. Dincolo de o ținută grafică aparte, abunda în texte propagandistice sovietice şi comuniste, cu numeroase acuzaţii la adresa României, dar şi cu imagini ale foştilor şi actualilor lideri comunişti.
Popovici este în relaţii apropiate cu reprezentanţii comunităţii ruşilor din Republica Moldova şi participă activ la toate evenimentele ce promoveză cultura şi ştiinţa Rusiei. El este unul dintre susţinătorii ideii lui Igor Dododn din 29 martie 2012 de a iniția un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova (tricolorul), prind drapelul moldovenesc al lui Ştefan cel Mare.
De-a lungul timpului el a făcut o serie de acțiuni și declarații moldoveniste care pot fi citite într-o analiză publicată anterior pe InfoPrut.