Legea „Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” nu asigură un echilibru între protejarea limbii ucrainene și garantarea drepturilor limbilor minoritare.
La această concluzie a ajuns vineri Comisia de la Veneția. Aceasta conține o listă semnificativă de recomandări pentru modificarea acestei legi și subliniază anumite dispoziții care, conform CV, contrazic obligațiile internaționale ale Ucrainei.
Comisia de la Veneția consideră că Ucraina trebuie să implementeze aceste schimbări „pentru a evita tensiunile interetnice asupra problemei lingvistice”. Legea actuală, potrivit Comisiei de la Veneția, nu atinge acest obiectiv.
Este de remarcat faptul că CV a susținut separat scopul legii de a da preferință limbii ucrainene față de limba rusă și a subliniat că statul ucrainean are motive pentru a lua decizii în această direcție.
„Având în vedere rolul special al limbii ruse în Ucraina (care este cea mai utilizată limbă minoritară, precum și principala limbă de comunicare pentru mulți reprezentanți minoritari, în afară de ruși) și având în vedere suferințele limbii ucrainene din trecut, Comisia de la Veneția înțelege pe deplin necesitatea în acțiuni de susținere a limbii ucrainene ca limbă de stat”, se arată în document.
În timp ce apără și respectă anumite dispoziții ale legislației actuale, Comisia de la Veneția vede în același timp probleme și în celelalte dispoziții ale legii. În special, ea recomandă revizuirea regulilor care diferențiază drepturile a trei grupuri de limbi, altele decât ucraineană – limbile indigene, limbile oficiale ale UE și alte limbi. În această critică, în esență, Comisia s-a pronunțat pentru protecția limbii ruse, care prin lege primește cele mai puține drepturi.
Se recomandă, de asemenea, revizuirea regulilor care stabilesc răspunderea pentru încălcarea acestei legi – de exemplu, „denaturarea limbii oficiale în documentele oficiale” și extinderea utilizării limbilor minoritare în anumite funcții guvernamentale – de exemplu, în serviciile de urgență.
Legea „Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” a fost adoptată pe 25 aprilie și semnată de președintele Petro Poroșenko la 15 mai. Ucraina a refuzat să prezinte această lege pentru a fi analizată de Comisia de la Veneția, în ciuda unui apel din partea mai multor parteneri occidentali, dar a fost sesizată Comisia de la Veneția în numele președintelui comisiei de monitorizare APCE.
Legea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare în luna iulie, documentul prevăzând utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții social-economice și politice.
Această lege prevede că fiecare cetăţean al Ucrainei este obligat să vorbească limba de stat ca limba ţării a cărei cetăţenie o deţine. Astfel, legea stabileşte că limba oficială în Ucraina este limba ucraineană şi ea este obligatorie pentru toate instituţiile de stat în toate sferele de activitate pe întreg teritoriul ţării. Ea îi obligă pe oficiali şi funcţionarii publici să vorbească limba de stat şi să o aplice în exercitarea atribuţiilor oficiale. Limba de stat este obligatorie în domeniul educaţiei, a relaţiilor de muncă, în sfera medicală şi a prestărilor de servicii, precum şi în publicitate.
Ucraineana devine obligatorie în mass-media online și în publicații, publicațiile de pe site-uri trebuie mai întâi să fie în limba ucraineană, dacă au și alte versiuni, cei drept legislatorii au introdus unele excepții pentru limbile UE. Limba de stat trebuie utilizată în spectacolele de teatru, în dublarea filmelor și în televiziune.
Pentru încălcarea legii se prevăd sancțiuni administrative și sancțiuni penale, pentru sfidarea limbii de stat vor fi plătite amenzi în valoare de 850 grivne și de asemenea se prevede privarea de libertate de până la trei ani. Legea nu obligă să folosească limba ucraineană în comunicarea personală și în timpul ceremoniilor religioase.
Autorii proiectului de lege privind limba ucraineană au exclus din text o prevedere importantă pentru minoritățile naționale. Așadar, a fost exclus aliniatul: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale”. Acest articol de mare importanță pentru românii din Ucraina este considerat de autorii legii unul inutil și speculativ.