În cazul lipsei tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei, Republica Moldova va fi aprovizionată cu gaze naturale în flux revers prin culoarul transbalcanic. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției livrare gaze a Moldovagaz, Valentin Tonu, în cadrul unei ședințe operative a furnizorului.
Valentin Tonu a mai menționat că în conformitate cu Suplimentul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze în R. Moldova pentru perioada 2020-2022, în perioada 16 – 20.12.2019 vor fi contractate capacitățile disponibile de transport gaze din Bulgaria și România.
Totodată, partenerii SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei” s-au întrunit prin conferință video, în cadrul căreia s-a discutat despre operarea punctelor de interconectare comune și asigurarea transportării gazelor naturale în regiune după anul 2020. S-a decis semnarea unui singur Acord de interconectare (Interconnection Agreement) cu partenerul din Ucraina (SRL „Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei”) pentru toate punctele transfrontaliere comune, după cum urmează: Alexeevca, Ananiev, Grebeniki, Limanscoe și Căușeni.
Din partea Republicii Moldova Acordul va fi semnat de către SA „Moldovagaz”, în calitate de proprietar al întregii infrastructuri de transport gaze al țării, care va îndeplini și funcțiile de organizator al serviciului de transport gaze, inclusiv pe teritoriul regiunii transnistrene, SRL „Moldovatransgaz”, în calitate de operator de transport gaze pe teritoriul din dreapta Nistrului, iar din partea Ucrainei – de către „Operatorul sistemului de transport gaze” din Ucraina.
În același timp, se vor mai încheia Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei și Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.
Președintele Consiliul de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a cerut ca toate documentele enumerate mai sus să fie coordonate până la 12 decembrie curent, semnarea urmând să aibă loc până la sfârșitul anului 2019.
Amintim că astăzi, fostul prim-ministru al R. Moldova, Maia Sandu, a avertizat că „în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să înghețăm în ianuarie”. Tot astăzi, Andrei Năstase a declarat că, dacă noul Guvern nu va găsi o soluție, el va pleda pentru demiterea acestuia și organizarea unor proteste masive în țară.