Pentru înlăturarea oligarhului Vladimir Plahotniuc, Maia Sandu și Igor Dodon s-au aliat, pro-europeana Maia Sandu conducând un guvern din care făceau parte și socialiștii. Doar că „luna de miere” a durat puțin, după ce socialiștii de la PSRM au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, moțiune care a trecut, declară directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu.
„Pe 3 iunie s-a întâmplat faimosul descălecat american, european și rus. Au pus o coaliție contra naturii la Chișinău. România ieșise din joc după iresponsabila susținere a domnului Plahotniuc și a binomului Plahotniuc-Dodon. S-a făcut această coaliție complet împotriva naturii care evident că nu avea multă viață, dar care printr-un joc politic intern s-a rupt. Au rămas în picioare socialiștii, lor li s-au alăturat cei din partidul lui Plahotniuc iar doamna Maia Sandu și partidele pro-europene au rămas în opoziție.
Într-un fel s-au clarificat apele. Înainte, amestecul nefiresc dintre est și vest era mai greu de abordat. Era un consens inclusiv rusesc că această guvernare poate să facă niște lucruri. Eu nu cred că sunt foarte fericiți de înfrângerea acestui proiect nici americanii, nici nemții și cred că nici rușii nu sunt fericiți până la capăt. Ei se tem acum că având gestiunea Republicii Moldova, trebuie să și-o asume. De asta toată lumea vorbește că e un guvern tehnocrat.
E un fake news mare cât Federația Rusă. Nu e un guvern tehnocrat, e guvernul domnului Dodon. Șase, adică jumătate din membrii guvernului, sunt foști consilieri prezidențiali ai domnului Dodon”, a precizat Dan Dungaciu, invitat la o emisiune.