Panilino, o fabrică de dulciuri din Chișinău, a investit în liniile de producție și în perfecționarea angajaților, reușind să cucerească simpatia italienilor și a clienților din întreaga lume, notează TVR Moldova.
Succesul a fost posibil şi datorită unui credit avantajos oferit de Banca Mondială prin intermediul proiectului de Ameliorare a Competitivităţii, PAC II.
Cea mai mare provocare a fabricii a fost să intre pe piaţa din Italia. Nu doar gustul biscuiţilor din R. Moldova a fost pe placul italienilor, ci şi preţul accesibil.
„Sunt foarte buni italienii în patiserie, însă calitatea produselor au impresionat. Deci noi avem într-adevăr produse naturale cu seminţe de floarea soarelui, in, susan. Ceea ce ne-a permis să fim apreciaţi pe piaţa italiană”, a menționat Sergiu Guzun, directorul fabricii.
Foarte ușor a fost să ajungă pe piaţa din România. Produsele din Republica Moldova se bucură de o reputaţie bună peste Prut, spune directorul fabricii.
„Produsele din R. Moldova pe piaţa din România sunt foarte solicitate, avem un nume foarte bun pe piaţa României fiind considerare ca produse naturale de o calitate medie şi înaltă. Doar că consider că aici ar trebui să lucrăm atât noi producătorii cât şi statul să promovăm imaginea R. Moldova”, a declarat Guzun.
La fabrică se investeşte nu doar în utilaje, ci şi în angajaţi. Ei fac periodic cursuri de instruire iar pentru a ajunge la standardele europene, fabrica a luat un credit de la Banca Mondială.
„Linia de credit pe care am luat-o în cadrul proiectului ne-a ajutat foarte mult în promovarea exportului şi anume nu atât procurarea de utilaje, cât investiţiile în designul ambalajului, în soluţiile IT pentru controlul mai riguros al calităţii atât pentru instruirea angajaţilor, fiindcă noi în continu instruim angajaţii pentru certificarea europeană a producţiei noastre”, a precizat directorul fabricii.
Lunar, fabrica de dulciuri exportă 20, 25 de tone de produse de patiserie. Cele mai multe produse ajung în România, Ţările Baltice şi Uniunea Europeană.