„Avem în R. Moldova o pătrime din partidele politice care pretind că sunt unioniste și toate aceste partide sunt dispersate, practic, fără reprezentare în parlament, cu un rezultat foarte slab la alegerile locale, care abia s-au terminat”. De această părere este Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), care a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă despre inițiativa PL de a înființa Mișcarea Unionistă din R. Moldova.
În opinia lui Igor Boțan, Partidul Liberal nu pretinde că vrea să devină centru pentru o consolidare a mișcării unioniste, dar vine cu această inițiativă care este una inspirată.
Expertul consideră că inițiativa PL de a forma o Mișcare Unionistă este rezultatul unei situații circumstanțiale. „Ne dăm bine seama că, după sărbătorirea Centenarului, ne-am pomenit într-o situație foarte stranie. Avem în R. Moldova o pătrime din partidele politice care pretind că sunt unioniste și toate aceste partide sunt dispersate, practic, fără reprezentare în parlament, cu un rezultat foarte slab la alegerile locale, care abia s-au terminat. Unioniștii neuniți, după sărbătorirea Centenarului. De aceea, această propunere, pe care a făcut-o Dorin Chirtoacă mi se pare una foarte inspirată” a menționat sursa
Mai mult, Igor Boțan susține că această ințiativă poate fi explicată în felul următor: „avem un electorat unionist, care, de bine de rău, în sondajele de opinie pledează ideea Unirii. Avem o pătrime din partidele politice înregistrate, care se declară unioniste și e timpul potrivit pentru ca aceste partide să formeze un front larg, așa cum a fost Mișcarea de eliberare națională”
De asemenea, expertul a declarat că farmecul ieșirii lui Dorin Chirtoacă, în această situație este că el nu pretinde că vrea să fie purtător de flamură. „Dorin Chirtoacă spune: „Oameni, ideea emană de la mine. Eu mă împărtășesc cu voi cu această idee și vă invit pe toți, cei care doriți. Suntem 11 sau 13 partide unioniste. Am discutat deja cu 7 partide politice, pe care le invităm și pe celelalte, de asemenea, le invităm, rămâne la atitudinea lor să accepte sau nu, dar ideea în sine e una foarte sănătoasă. Rămânem entități, dacă vă temeți să fuzionăm, rămânem entități politice distincte, dar cu un scop comun și cu eforturi comune”.”, a explicat directorul executiv al ADEPT.
Sursa mai adaugă că scopul acestei inițiative „este reprezentarea unioniștilor în structurile de stat: parlament, consilii locale, primării ș.a.m.d., pentru că actualmente această reprezentare este sub orice critică”.
Amintim că, acum câteva zile, Dorin Chirtoacă liderul PL, a venit cu o inițiativă de unificare a partidelor unioniste din Republica Moldova, astfel încât „niciun vot proeuropean și unionist să nu fie pierdut de acum înainte, fie că e vorba de alegerile prezidențiale, parlamentare sau locale”.