Analistul din R. Moldova, Ion Tăbîrță, susține că există mai multe aspecte care au dus la creșterea curentului unionist, printre acestea regăsindu-se nivelul de dezvoltare al României, care a devenit un model, dar și liderii politici care au dezamăgit cetățenii, aceștia alegând să opteze pentru o soluție directă – Unirea.
„Era evident că segmentul unioniștilor este în creștere în R. Moldova. Poate nimeni nu se aștepta la un astfel de procentaj. Majoritatea estimau că unioniștii din R. Moldova sunt în jur de 20-25%. Dar 34 este o cifră impunătoare. Întrebarea este cât de adăvărată e această cifră?”, a comentat pentru Deschide.MD, Ion Tăbîrță.
Potrivit acestuia, există câteva aspecte care au influențat opiniile cetățenilor.
„În primul rând România a devenit un ideal pentru cetățenii din R. Moldova, un model de dezvoltare a unui stat, un model de luptă cu corupția sau alte probleme legate de justiție, dar și un model care arată cum de depășit tendințele unei părți a clasei politice antidemocratice.
Avem și explicații interne și anume clasa politică, cea pro-europeană din R. Moldova, care a dezamăgit, iar cei care-și doresc un vector vestic au început să opteze pentru această soluție directă, de a ajunge în Uniunea Europeană și cea mai scurtă – Unirea cu România”, susține analistul.
Amintim că, potrivit unui sondaj prezentat astăzi de compania IMAS, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la Unirea Republicii Moldova cu România, 34% din cetățenii R. Moldova ar vota „Pentru”.
De precizat că acum trei luni, în cadrul prezentării unui alt sondaj de către compania IMAS, numărul persoanelor care ar vota Unirea cu România a fost de 30%, iar în sondajele de opinie realizate în România, procentul unioniștilor variază de la 76% la 86%.