,,Într-o societate în care biserica este tratată cu cea mai mare încredere, iar peste 90% din cetăţeni se declară creştin-ortodocşi, chestiunea înregistrării altor culte religioase trebuie tratată cu maximă prudenţă. Altfel, riscul declanşării unor tulburări sociale este iminent. Or, reacţiile emoţionale şi protestele recente faţă de înregistrarea Ligii Islamice au demonstrat cu prisosinţă capacitatea de mobilizare a preoţilor”, precizează expertul de la IDIS ,,Viitorul” Ghenadie Mocanu în analiza sa „Tensiunile sociale în urma înregistrării Ligii Islamice în R. Moldova. E timpul pentru o dezbatere profundă asupra Legii privind cultele religioase?”.
Ghenadie Mocanu atrage atenţia asupra pericolului apariţiei unor ,,convulsii sociale” cauzate de lejeritatea cu care se poate înregistra un cult în R. Moldova. „Definiţia actuală este atât de vagă, încât permite oricui să se ascundă sub acest nume. În România, e nevoie de cel puţin 12 ani experienţă pentru a înregistra un cult, în timp ce în Republica Moldova e suficientă semnătura a 100 de cetăţeni”, scrie acesta.
Expertul IDIS aminteşte că respectarea drepturilor minorităţilor reprezintă o condiţie a obţinerii regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. „Există anumite angajamente pe care R. Moldova şi le-a asumat faţă de instituţiile europene. Pentru a susţine financiar reformele din R. Moldova, Comisia Europeană trebuie să fie sigură că anumite procese democratice sunt stabile, explică acesta în analiză.
Mocanu aminteşte că înregistrarea oricărui cult în Republica Moldova este un drept acordat de legislaţia în vigoare cetăţenilor de diferite confesiuni şi că dezbaterile asupra acestui subiect trebuie organizate public.
Foto: Moldovacrestina.info