Profesorii și reprezentanții comunității părinților și elevilor din cadrul Școlii medii de cultură generală de treptele I-III (clasele 1-11) din Dumitrești/Dmytrivka, raionul Chilia s-au alăturat astăzi, 20 decembrie, la Scrisorea deschisă din 12 decembrie privind revenirea la limba română în școlile/clasele cu predare în limba „moldovenească” din regiunea Odesa.
Astăzi, numărul școlilor semnatare a scrisorii a ajuns la 8, acestea fiind, în ordinea adeziunilor, din satele:
- Cartal/Orlivka, raionul Reni;
- Hagi-Curda/Komyșivka, raionul Ismail;
- Borisăuca/Borysivka, raionul Tatarbunar;
- Frumușica Veche/Starosillya, raionul Sărata;
- Erdek-Burnu/Utkonosivka, raionul Ismail;
- Manju/Minailivka, raionul Sărata;
- Dumitrești/Dmytrivka, raionul Chilia.
- Satu Nou/Novoselivka, raionul Sărata.
În școala din Erdek-Burnu/Utkonosivka, raionul Ismail, Scrisoarea colectivului pedagogic a fost semnată de 39 de cadre didactice. Aici învață azi 450 de elevi, majoritatea claselor fiind cu predare în limba română / „moldovenească”, iar în jur de 1/3 din elevi urmează învățământul în limba de stat, ucraineană, scrie președintele Asociației „Basarabia”a Românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu.
Școala din Manju/Meneailivka, raionul Sărata, de treptele I-II (clasele 1-9) în care studiază 215 elevi în majoritate covârșitoare vorbitori de limbă română este reprezentată în acest demers colectiv de semnăturile a 17 cadre didactice, a cărei scrisoare de adeziune semnată a fost de asemenea expediată autorităților de la Kiev.
Zinaida Pinteac, profesor de biologie, Eminent al Învățământului din Ucraina, fostă directoare a Școlii din Frumușica Veche/Starosillya, raionul Sărata declara că „azi colectivul pedagogic din localitatea Starosillya (Frumușica Veche) regiunea Odesa au solicitat Kievului să înlocuiască învățământul în limba moldovenească cu cel în limba română. De la aceasta vom avea de câștigat multe: unificarea programelor de studiu, manuale mai ieftine, păstrarea claselor cu predare în limba – limbă vorbită în una din țările Uniunii Europene. Doamne ajută!”.
Amintim că, recent, reprezentanții mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei au solicitat, într-o scrisoare deschisă Președintelui, Premierului și ministrului ucrainean de Externe, să nu permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească” din anul 2020 la procesul de învățământ în limba ucraineană. Este solicitată demararea de urgență a procedurii de unificare a celor două programe școlare existente pentru școlile cu limba română de predare și, respectiv, pentru cele cu limba de predare „moldovenească”, prin renunțarea la glotonimul „limbă moldovenească” în școlile din regiunea Odesa.