În anul de studii 2019/20, în Republica Moldova numărul de studenți la studii superioare de licență (ciclul I) și master (ciclul II) a fost de 56,8 mii persoane (exclusiv studenții străini), înregistrând o diminuare cu 3,8 mii studenți comparativ cu anul de studii 2018/19, arată datele Biroului Național de Statistică, potrivit cotidianul.md.
În instituțiile de stat numărul de studenți a constituit 47,7 mii persoane, reprezentând 84% din totalul studenților. Totodată, studenții la forma de învățământ cu frecvență dețin o pondere de 65,8% în instituțiile de stat, în timp ce în instituțiile nestatale 52,4%.
Numărul de studenți care își fac studiile în bază de contract, în instituțiile de stat, a scăzut cu 1,7 mii persoane, preponderent în cazul celor cu frecvență redusă (cu 1,1 mii). În același timp, s-a diminuat cu 1,1 mii persoane și numărul studenților cu finanțare bugetară, majoritatea de la studii cu frecvență (cu 1,0 mii). Totodată, ponderea studenților care își fac studiile în bază de contract în instituțiile de stat se menține superioară ponderii studenților bugetari – 56,5% și – respectiv, 43,5%.
În instituțiile nestatale, diminuarea numărului de studenți este de două ori mai mare în cazul celor cu frecvență față de cei cu frecvență redusă.
La fel ca și în anul de studii 2018/19, este evidentă diminuarea numărului de studenți înscriși în învățământul superior la studii superioare de licență, ciclul I (cu 3,7 mii persoane sau 8,1%).
Distribuția pe sexe a studenților din învățământul superior relevă o pondere mai mare a populației feminine (58,5%). Totodată, la studiile superioare de master (inclusiv studiile integrate) ponderea studentelor este de 63,5% fată de totalul studenților înscriși în acest nivel, la studiile superioare de licență ‒ 56,7%.
Majoritatea studenților au vârste cuprinse între 19-23 ani (65,5%), iar studenții cu vârsta de 30 ani și peste reprezintă 13,4%.
În anul de studii 2019/20, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 27 unități, inclusiv 18 instituții de stat și 9 – nestatale (din care o instituție nu a avut admitere). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 23 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.