Cele mai recente estimări ale Fondului Monetar Internațional indică faptul că România va depăși în acest an Turcia din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, ajustat cu putere de cumpărare, scrie g4media.ro.
Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este unul dintre cei mai utilizați parametri pentru compararea nivelului de trai între țări diferite. PIB/locuitor este definit de Institutul Național de Statistică ca reprezentând valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse într-o regiune – în cazul de față o țară – împărțită la numărul de locuitori existent în regiunea respectivă.
Pentru a obține un indicator și mai relevant, se folosește ajustarea PIB la puterea de cumpărare, care diferă de la țară la țară. Acest din urmă indicator este exprimat de FMI în dolari internaționali 2011 PPP (Purchasing Power Parity – Paritatea Puterii de Cumpărare). Un dolar internațional are aceeași putere de cumpărare în fiecare stat ca un dolar în SUA.
Anul acesta, potrivit datelor FMI din octombrie 2019, România va ajunge la un PIB/capita de 29.554 de dolari internaționali și va depăși pentru prima dată, în acest secol, Turcia, care va acumula un PIB pe cap de locuitor de 29.326 de dolari internaționali. În următorii ani, România se va apropia de Rusia și Grecia din același punct de vedere, urmând să ajungă, de facto, aceste două state din urmă în 2024, an în care se opresc proiecțiile forului internațional. În acel an, toate cele trei state vor avea un PIB/capita între 36.000 și 36.500 de dolari internaționali. Țara noastră va rămâne însă la distanță de Ungaria, care în 2024 va avea un PIB pe cap de locuitor de 43.372 de dolari internaționali, iar Germania unul de 63.281, adică dublu față de România.
În cel mai recent raport de țară, cel pentru 2019, FMI nota că în România, „creșterea economică a rămas puternică, ridicând veniturile populației spre cele existente în țările avansate ale UE. Totuși, dezechilibrele macroeconomice au crescut în mod evident: contul curent și deficitele fiscale s-au lărgit, iar presiunile inflaționiste se acumulează”.
În 2016, datele FMI preconizau că România va depăși Croația în 2017 la același indicator. Estimarea s-a confirmat, dar numai în 2018. România este acum a treia cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, mai prost stând doar Croația și Bulgaria.