„Asistăm la o scădere bruscă a populației în contextul în care deja am pierdut aproape jumătate din populația țării. În anii ’90 planificam că vom avea o populație de 4 milioane, dar noi în prezent suntem la o populație de 2 milioane 600 de mii de persoane”, a declarat expertul în probleme de populație și demografie, Valeriu Sainsus, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Potrivit expertului, nu trebuie făcută diferență între depopularea rurală și depopularea urbană, pentru că în prezent Republica Moldova este la etapa de depopulare națională, ceea ce înseamnă că în egală măsură și satele și orașele se depopulează.
„Noi suntem deja la al doilea deceniu de când numărul de populație în municipiul Chișinău nu mai crește, ceea ce înseamnă că este deja o alertă destul de profundă din perspectiva demografică, dar totdeauna satul a fost genofondul de bază de reproducere a țării, ceea ce nu mai este de trei decenii. Între două recensăminte, din 2004 și 2014, asistăm la o cădere liberă. Eu aș spune chiar că este o scădere bruscă a populației în contextul în care deja am pierdut aproape jumătate din populația țării. În anii ‘90 planificam că vom avea o populație de 4 milioane, dar noi în prezent suntem la o populație de 2 milioane 600 de mii de persoane”, a declarat acesta.
Valeriu Sainsus mai menționează că depopularea a început încă din perioada sovietică.
„Mă refer mai mult la situația din localitățile de periferie ale țării, iar în prezent este chiar în preajma orașelor, pentru că bine o duc numai satele din apropierea de orașe, ceea ce înseamnă că au conexiune la oraș, se pot folosi de serviciile urbane de care au nevoie. Restul sunt într-o stare destul de deplorabilă”, a spus expertul.
Întrebat despre calea pe care ar trebui să meargă R. Moldova, un locuitor al satului Ciorești, raionul Nisporeni, sat din care aproape jumătate din numărul populației muncește peste hotare, a declarat că singura soluție pentru Republica Moldova este unirea cu România.
„Noi altă ieșire nu avem decât Unirea cu România, ca să fie calea mai ușoară, dar populația încă nu-i gata să voteze pentru așa ceva și acum trebuie de găsit un om care să fie cu toți, căci integrarea europeană la momentul de față noi o facem greu, dar împreună cu România mai ușor ar fi, însă oamenii n-au să voteze. O să fim Moldova deocamdată”, a declarat acesta pentru sursa citată.