Românii din afara țării sunt așteptați, pe 24 ianuarie 2020, de Ziua Unirii Principatelor Române (1859), la Palatul Parlamentului din București pentru a participa la Convenția Românilor de Pretutindeni.
Organizatorii își propun să creeze cadrul instituțional necesar în care să fie dezbătute temele de maximă importanță pentru cetățenii români din afara granițelor.
„Într-o lume aflată în continuă schimbare, considerăm că este absolut necesar ca statul român să-și redefinească prioritățile și strategia în relația cu românii care au ales să plece definitiv sau temporar peste hotare, dar și relația cu românii care locuiesc în statele din imediata vecinătate a României.
În acest sens, ne dorim ca reprezentanții românilor din întreaga lume să îi întâlnească față în față pe cei ai României în Parlamentul European și în Parlamentul României, precum și alți decidenți ai statului român, pentru a dezbate temele de maximă actualitate ce țin de problematica diasporei românești și a românilor din comunitățile istorice”, menționează organizatorii evenimentului.
La Convenția Românilor de Pretutindeni vor participa reprezentanți ai mediului asociativ românesc de peste hotare, jurnaliști, editori și scriitori români din întreaga lume, reprezentanți ai mediului academic, ai cultelor românești din diaspora și statele vecine, diplomați români, experți în relații internaționale, oficiali din cadrul Parlamentului României, din Parlamentul European, din Guvernul României, precum și reprezentanți din administrația locală.
Temele principale:
▪️România de peste hotare reprezentată în Parlamentul de la București;
▪️Statutul românilor pe piața forței de muncă din Uniunea Europeană. Soluții și obiective pentru reîntoarcerea românilor în țară;
▪️Educație – Identitate – Spiritualitate;
▪️Republica Moldova între Vest și Est.
Subiectele propuse vor fi discutate împreună cu vorbitori avizați, iar după fiecare panel, punctele de vedere exprimate în cadrul intervențiilor, precum și propunerile scrise vor fi preluate și integrate într-un document agreat de majoritate. Acesta va avea rolul de a transmite instituțiilor statului român recomandări și propuneri pentru o acțiune imediată și eficientă în sprijinul milioanelor de români care locuiesc peste hotare.