Mitropolia Basarabiei califică drept un atentat la identitatea de Credință și de Neam, decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, privind scoaterea crucifixului din holul MAI.
„Această decizie este motivată de faptul că prin instalarea crucifixului și declarațiile precum că „oastea e creștină” sau „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, Andrei Năstase, în calitate de ministru, prin autoritatea sa, „a încercat intenționat să impună celor care poartă uniforma Republicii Moldova convingerea religioasă pe care acesta o împărtășește”, făcând referire și la mai multe articole din legislațiile naționale și internaționale, care ar fi fost încălcate” se arată într-un comunicat.
Întrucât ortodoxia din R. Moldova este lezată în mod direct de această decizie la acuzele aduse, Mitropolia Basarabiei a venit cu următoarele precizări.
- „Oastea este creștină cu adevărat, și nu de azi, nici de ieri, ci de aproape două mii de ani. Au avut grijă să rămână creștină Sf. Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru cel Bun, Sf. Constantin Brâncoveanu și alți domnitori ai neamului nostru, care au jertfit viețile lor să râmână așa.
- Susținem pe deplin afirmația că nimeni nu ar putea mișca nici un grăunte fără voia Lui Dumnezeu și a puterii Sfintei Cruci, pentru că toate sunt în mâna Lui Dumneu.
- Credem că toți miniștrii și persoanele cu funcții de conducere din țara noastră ar trebui să promoveze valorile credinței creștine-ortodoxe care, conform ultimului recensămint(2017), constituie 96,8% din întreaga populație a R. Moldova, fără a discrimina sau neglija celelalte minnorități religioase.
- În nici un stat democrat nu ești obligat să îți ceri scuze pentru că ai promovat o valoare națională, în care crede peste 95% din populație, iar Crucea este și însemn național.
- Doar în perioada comunistă însemnele religioase erau interzise și scoase din instituțiile publice și nu numai. De aceea atragem atenția tuturor credincioșilor de bună credință să ne adunăm în rugăciune pentru vremurile pe care le trăim, dar și pentru cele care urmează”.
Mitropolia Basarabiei bănuiește că cei care au luat această decizie se încadrează în cei 3,2% din populație care nu s-au declarat ortodocși și, în acest sens, vine către Autoritățile Statului cu solicitarea să nu lase 3,2 % din populația țării să decidă pentru ceilalți. De asemenea, recomandă Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității să-și revizuiască decizia, „pentru că altfel nu suntem demni să ne numim urmași ai lui Ștefan”.
„Crucea nu este doar un simbol al ortodoxiei, catolicii, protestanții și alte confesiuni creștine, de asemenea, au ca simbol reprezentativ crucea(asta ar însemna să mai scădem din procentul de 3,2, care nu s-au declarat ortodocși). Crucea este și însemn național: Pe stema Republicii Muldova ea este reprezentată în scutul plasat pe pieptul unei acvile purtând în cioc o cruce de aur. Faptul că acel crucifix se află într-o instituție publică, pe un perete, nu înseamnă că în faţa lui s-ar săvârşi servicii religioase sau ar impune să i se aducă vreun semn de cinstire de către funcționarii acelei instituții, ea doar arată identitatea religioasă a acelei țări, așa cum, de exemplu, semiluna este prezentă peste tot în țările musulmane”, precizează Mitropolia Basarabiei.
Potrivit comunicatului, această decizie este un atentat la identitatea noastră de credință și de neam și poate crea un precedent periculos. „Crucifixul din sediul MAI, ca și alte Cruci sau Troiție din alte instituții, ca și Crucea cu care veghează Ștefan cel Mare în centrul Chișinăului sunt inofensive, chiar dimpotrivă pot constitui un mare ajutor pentru un neam care își pune nădejdea în singurul Dumnezeu Adevărat”.
Amintim că, anterior, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a emis o decizie prin care îl obligă pe Andrei Năstase, fost ministru al Afacerilor Interne al R. Moldova „să aducă scuze publice și să scoată crucifixul pe care l-a instalat în sediul MAI”.