„Nicio persoană nu a fost decorată post-mortem în Republica Moldova”, a declarat șeful statului, Igor Dodon, ca răspuns la întrebarea dacă va fi analizată o astfel de posibilitate pentru regretatul artist Ștefan Petrache. Totuși, protocolul Republicii Moldova permite acest lucru. Mai mult, în România acesta este considerat un important gest de apreciere, astfel fiind decorat și poetul Grigore Vieru. AGORA a găsit o listă adunată în timp cu nume ale oamenilor ce au marcat istoria și au fost decorate după trecerea în neființă.
Așa cum, consideră președintele, până acum nu a fost decorată post-mortem nicio persoană, nici nu trebuie să fie început acum acest lucru.
Totuși, contrar afirmației șefului statului, sursa a identificat mai multe exemple în care post-mortem au fost decorați oamenii din cultură, medicină sau militari.
Astfel, în urma tragediei din 2 iunie, când un elicopter SMURD ce venea de la Chişinău spre Cahul pentru a prelua un pacient, s-a prăbuşit în apropierea satului Haragâş, raionul Cantemir, fostul președinte Nicolae Timofti decorează post-mortem membrii echipajului.
„Ordinul Republicii” a fost acordat medicului Mihaela Dumea, pilotului Ilie Doru Gavril, asistentului medical Adrian-Gabriel Sandu și copilotului Constantin Voicu Șocae „în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu, precum și pentru curajul, dârzenia și spiritul de sacrificiu manifestate la salvarea de vieți omenești în situații excepționale”.
„Ordinul Ștefan cel Mare”, una dintre cele mai înalte distincții de stat, a fost conferită post- mortem, în 2016, pompierului Ivan Nogailîc. Distincția a fost înmânată familiei regretatului salvator, care și-a pierdut viața într-un incendiu devastator produs la 11 noiembrie 2016.
În iunie 2013, prin decretul șefului statului, Nicolae Timofti, de înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii” s-au învrednicit un șir de deputați din Parlamentul de legislatura a douăsprezecea, semnatari ai Declarației de Independență.
Post-mortem au fost decorați doi deputați: Mihail Plasiciuc și Vasile Vatamanu. Distincția a fost acordată în semn de profundă gratitudine pentru contribuția la actul de proclamare a R. Moldova ca stat suveran, independent și democratic.
Printr-un decret prezidențial, la 20 septembrie 2010 preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, conferirea post-mortem „Ordinului Republicii” medicului Nicolae Testemiţanu în semn de profundă recunoştinţă şi apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea ocrotirii sănătăţii.
În aceeași lună, Ghimpu a decorat cu „Ordinului Republicii” un grup de cetăţeni, în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională şi pentru merite deosebite în promovarea valorilor democratice şi a adevărului istoric. Printre cetățeni, decorați după trecerea în neființă, au fost Lidia Istrati (Ciobanu), Andrei Vartic, Ion Vatamanu.
Tot atunci „Ordinului Republicii” a fost conferit unui grup de luptători împotriva regimului totalitar comunist de ocupaţie. Distincții pentru rezistenţă regimului totalitar comunist de ocupaţie, punându-şi în pericol viaţa şi libertatea şi care, pentru verticalitatea, curajul şi spiritul patriotic de care au dat dovadă, au fost condamnate la moarte sau la privaţiune de libertate post-mortem au fost decorați circa 50 de luptători.
În aprilie 2005 ordinul „Credinţă Patriei” i-a fost conferit post-mortem lui Sergiu COIPAN, locotenent-colonel de poliţie, grav rănit de o grupare criminală. Acest ordin a fost instituit în 2004 de preşedintele Vladimir Voronin și se oferă pentru vitejie şi spirit de sacrificiu, pentru acţiuni de curaj şi iniţiativă în combaterea criminalităţii, extremismului şi terorismului; pentru curaj şi dârzenie manifestate la salvarea oamenilor şi valorilor.
Ordinele post-mortem sunt un gest de apreciere în România
Oamenii emeriți sunt apreciați în România. Un exemplu recent în acest sens este gestul președintelui Klaus Iohannis care în octombrie 2019 decide ca regretatului cântăreț și compozitor Mihai Constantinescu să-i fie conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru întreaga carieră. Distincția vine la scurt timp de la trecerea în neființă a artistului.
Mai mult, în ianuarie 2009 președintele Traian Băsescu a semnat decretul privind conferirea post-mortem a ordinului roman „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce regretatului poet Grigore Vieru.
Menționăm că, potrivit protocolului Republicii Molodva, distincţiile de stat ale Republicii Moldova se conferă în semn de recunoştinţă şi apreciere a meritelor persoanelor fizice şi juridice care s-au evidenţiat pe timp de pace sau în perioada operaţiunilor militare şi post-mortem.
Conferirea distincţiilor de stat se efectuează prin decrete ale Preşedintelui Republicii Moldova, care se dau publicităţii.
Cât priveşte statutul ordinelor, medaliilor şi al titlirilor onorifice, ,,Ordinul Republicii” este cea mai mare distincţie de stat şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii. Ordinul ,,Ştefan cel Mare” este decoraţia militară supremă a Republicii Moldova.