Românii cu domiciliul în afara țării ar putea avea carte electronică de identitate, după ce Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a venit, săptămâna aceasta, cu un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români.
În opinia lui Constantin Codreanu, în acest document este important, în mod special, punctul care se referă la „introducerea art.281 în OUG nr. 97/2005, pentru a asigura posibilitatea cetățenilor români cu domiciliul în străinătate să solicite și să obțină carte electronică de identitate”.
„Trebuie specificat faptul că suntem la limită. În data de 12 iulie 2019 a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la libera circulație, care se va aplica începând cu 2 august 2021, dată la care România este obligată să emită cartea electronică de identitate cu respectarea condițiilor prevăzute de actul normativ european”, a explicat deputatul într-o postare amplă pe Facebook.
Codreanu mai atenționează că în situația în care Regulamentul (UE) 2019/1157 stabilește ca limită de emitere a cărților de identitate electronice data de 2 august 2021, este imperios ca procedurile de achiziție publică să fie inițiate cel mai târziu în cursul lunii februarie 2020 pentru a asigura respectarea obligațiilor României, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, de asigurare a cadrului necesar aplicării directe a dispozițiilor Regulamentului de referință.
„Această modificare a cadrului legislativ vine și ca răspuns la numeroase solicitări de către cetățenii români, adresate misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României în străinătate, care vizau analizarea oportunității eliberării actelor de identitate copiilor cu vârsta sub 14 ani. De menționat este faptul că, la nivelul Uniunii Europene, 15 state membre eliberează cărți de identitate, opțional, pentru copii, de la naștere”, a mai spus parlamentarul.
De asemenea, Constantin Codreanu și a exprimat speranța că Guvernul Ludovic Orban va înțelege pe deplin utilitatea acestui demers și va demara procedurile necesare de achiziție publică luna viitoare.