Mișcarea Politică UNIREA (MPU) îi solicită președintelui Ucrainei, Volodimir Zelelnski să retracteze declarațiile din data de 22 ianuarie 2020, despre „ocupația nordului Bucovinei de către România în 1918”, în acord cu realitatea istorică.
Reacția vine după ce ieri, InfoPrut a tradus discursul oficial rostit de președintele Volodimir Zelelnski cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei, marcată anual pe data de 22 ianuarie, în care se menționează că „România ar fi ocupat nordul Bucovinei în 1918”.
Respectiv, Mișcarea Politică UNIREA consideră această declarație drept „un accident, o greșeală, ce nu trebuie să devină politică de stat în Ucraina”.
„În ultimii ani, Federația Rusă dezvoltă foarte agresiv un proiect de reinterpretare a istoriei, iar acest lucru se dovedește a fi o comandă de stat, realizată de la Kremlin, responsabil pentru acest proces fiind chiar șeful administrației prezidențiale, fostul șef al serviciilor de informații externe, Serghiei Narîșchin. Cel mai recent „produs” al Kremlinului la acest subiect este efortul internațional al Federației Ruse de a demonstra vinovăția Poloniei pentru declanșarea celui de-al doilea război mondial, declinând astfel responsabilitatea pe care o poartă URSS în acest sens.
Din păcate, Ucraina, care este profund afectată în ultimii ani de anexarea Crimeii de către Federația Rusă și de războiul ruso-ucrainean din Lugansk și Donbas, a intrat în jocul Rusiei pentru revizuirea istoriei.
Să nu uităm că Stalin, a argumentat anexarea Bucovinei în 1940, ca „despăgubire” pentru „folosirea” Basarabiei timp de 22 de ani de către România, ceea reprezintă un act de barbarism politic” se arată într-o declarație oficială a MPU.
Potrivit sursei, declarațiile lui Zelenski contravin Rezoluției nr. 148 a Senatului SUA, din 28 iunie 1991, cu privire la dreptul la autodeterminare al Moldovei și Bucovinei de Nord, Declarației Parlamentului României, din 27 martie 2018, intitulată: „Declarația pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România” și Rezoluției Parlamentului European nr. P9_TA(2019)0021, din 19 septembrie 2019, intitulată „Importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei”.
„Dorim Ucrainei să reziste în războiul hibrid și de ocupație pe care îl are cu Federația Rusă. Considerăm că Ucraina trebuie să păstreze bunele relații cu vecinii săi, care sunt solidari cu Ucraina în această luptă.
În conformitate cu standardele europene, Ucraina este obligată să asigure comunităților românești din Bucovina și sudul Basarabiei, toate drepturile ce țin de păstrarea și afirmarea identității lor naționale și culturale. În aceste condiții, solicităm președintelui Ucrainei, domnului Volodimir Zelelnski să retracteze declarațiile dumnealui din data de 22 ianuarie, despre „ocupația nordului Bucovinei de către România în 1918”, în acord cu realitatea istorică”, mai este specificat în reacția MPU.
Amintim că primul politician din R. Moldova care a reacționat la declarațiile scandaloase ale președintelui Ucrainei, Volodimir Zelelnski, a fost Dorin Chirtoacă care a scris aseară într-un mesaj pe facebook că Partidul Liberal le condamnă și cere retractarea acestora. „Vom expedia note de protest Ambasadei Ucrainei la Chisinau, Guvernului, Parlamentului si Presedintiei Ucrainei. Vom discuta, acum la această oră cu colegii din MPU și vom lua imediat atidudine”, anunța liderul PL.
Mișcarea Politică UNIREA a fost constituită miercuri, 15 ianuarie 2020, de către cinci partide unioniste din R. Moldova: PDA, PL, PNL, PPR și USB, care au decis să-și unifice forțele.