În Transnisnistria vor avea loc „alegeri prezidenţiale” în luna decembrie a acestui an, astfel că demararea negocierilor cu privire la reglementarea conflictului transnistrean se amână, mai exact, se menţine ritmul de dolce far niente al factorilor implicaţi în 5 plus 2, cu excepţia R. Moldova, care după emiterea unor mesaje diplomatice lipsite de feedback mai înghite câte o pastilă contra „migrenelor” şi priveşte mai departe galeş spre porţile (raiului) UE.
Se mai sapă tranşee şi în altă regiune din R. Moldova şi destul de insistent în ultima perioadă: în regiunea autonomă Găgăuzia. La 27 iulie a.c., Mihail Formuzal, başcanul Găgăuziei, a declarat pentru agenţia rusă Novîi Reghion, că, începând cu anul viitor, găgăuzii vor renunţa la proba de limba română la Bacalaureat şi vor fi asigura diplome proprii de absolvire a liceului. Această măsură s-ar impune deoarece anul acesta, în Găgăuzia, din 1050 de absolvenţi de liceu numai 92 au promovat examenul. Acelaşi Mihail Formuzal consideră că examenul de limbă română de la Bac trebuie eliminat. După declaraţiile başcanului, Nicolai Stoianov, vicepreşedintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, a anunţat că autorităţile din regiunea autonomă vor elabora un program de îmbunătăţire a predării limbii române. Aşadar, limba de stat să dispară, dar nu prea brusc, să nu cumva să aibă surprize autorităţile de la Chişinău şi să adopte vreun pachet de măsuri coerente destinate minorităţilor.
Apoi a fost dat startul „adeziunilor” la regiunea autonomă găgăuză, prin solicitarea locuitorilor dintr-o comună din raionul Cantemir, care ,,lucrează, învaţă, cumpără şi vând alimente la Comrat” şi ar mai avea nevoie şi de servicii medicale, pe care Cantemirul nu le poate asigura precum Comratul. 2500 de persoane din Sadâc vor să lase suveranitatea pe autonomie, dar doar în sectorul medical, susţine primarul comunei Ghenadie Rotaru. ,,Oamenii s-au săturat să umble pe drumuri”, a concluzionat acesta.
Astăzi citim în Timpul că în urma unei dispoziţi emise de Guvernatorul Mihail Formuzal, toate scrisorile redactate în „limba moldovenească” expediate pe adresa administraţiei găgăuze trebuie să fie traduse şi în limba rusă, altfel nu vor fi examinate. Această dispoziţie a fost aprobată la începutul lunii iulie şi are drept fundament legea privind funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, conform căreia toate documentele structurilor de stat se scriu în limba de stat cu traducere ulterioară în limba rusă, au explicat autorităţile găgăuze.
Aşadar, în scopul ocrotirii şi asigurării de către stat a dezvoltării limbii
găgăuze, R. Moldova crează garanţiile necesare pentru extinderea consecventă a funcţiilor ei sociale, oferind un tratament privilegiat limbii ruse.
Sunt surprinsă că după ce ,pelicula ,,Avatar” a rulat în cinematograful ,,Patria” din Chişinău, locuitorii oraşului de pe Bâc nu s-au constituit într-o regiune autonomă (sau separatistă?) Pandora, folosind ca limbă de circulaţie Na’vi. Ah, dar aveţi dreptate, filmul a fost titrat în limba rusă…
,,Republica Moldova este un stat suveran si independent, unitar si indivizibil”, aşa ,,umblă vorba” prin Constituţie. Şi la sud, şi la est, şi la centru. Potrivit unui proverb românesc (doritorii îl pot traduce în rusă) nu trebuie să te încrezi în tot câinele care dă din coadă. Şi doar cunoaştem problema câinilor vagabonzi din frumoasa republică…
Imagine: Juststencils.com