„Persoane care au fost supuse represiunilor și descendenții lor”, astfel numește premierul Ion Chicu, românii deportați de ruși în perioada sovietică.
Prim-ministrul R. Moldova a avut o întrevedere cu Askar Mamin, omologul său din Kazahstan, după participarea la Forumul Digital organizat în Alma-Ata. În cadrul căreia, Ion Chicu a declarat că „potențialul cooperării RM cu Uniunea Economică Eurasiatică este unul mare și încă nevalorificat”, se arată într-un comunicat.
În aceeași sursă, se subliniază că „în Kazahstan locuiesc 20-30 mii de originari din R. Moldova, cu precădere în regiunea Karaganda. În special, sunt persoane care au fost supuse represiunilor, or descendenții lor. În orașul Karaganda e înregistrată asociația „Dacii”, condusă de Nicolae Pliușkis”.
Amintim că, pe 6 iulie 1949 a avut loc al doilea și cel mai mare val de deportări din fosta Basarabie, cunoscut ca operațiunea „Iug” (Sud). Potrivit datelor oficiale, pe 6 iulie 1949 au fost deportate în Siberia și Kazahstan 11 293 de familii sau peste 35 de mii de oameni, cifră despre care istorici spun că ar fi cu mult mai mare.
Primul val de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, iar ultimul val – în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951.
Potrivit datelor Asociației foștilor deportați și deținuți politici, numărul total al celor deportați ar fi de aproape 95 de mii.