„Dacă nu-l oprim, Igor Dodon va vinde Republica Moldova pe bucăți”. De această părere este Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării și secretar general al Partidului Unității Naționale.
Potrivit lui, niciodată Federația Rusă nu a dat gratuit bani, nimănui, iar după ce l-a finanțat ani în șir pe Igor Dodon și PSRM-ul se pare ca a venit și scadența.
„Dodon trebuie să întoarcă Federației Ruse datoriile acumulate prin finanțarea sa și a partidului. Intenția guvernului Chicu de a privatiza structuri economice, mai mult sau mai puțin strategice, va avea ca beneficiari nu firme occidentale ce le-ar putea dezvolta ci firme rusești care le vor spolia și vor maximiza controlul rusesc în ramuri importante ale economiei moldovenești”, a mai adaugat fostul ministru al Apărării
Anatol Șalaru a mai subliniat că situația economică, politică, sociala, în general investițională nu este deloc una atractivă pentru investitori serioși din occident. „Republica Moldova este atractivă doar pentru pseudo investitorii ruși cu dublă agendă: economică dar mai ales politico-securitară. Interesul Federației Ruse pentru portul Giurgiulești sau aeroporturi nu este doar unul economic ci mai ales militar-strategic. Din acest motiv Igor Dodon va forța ”privatizări” în fapt, transferări de active, pe sume modice, către Federația Rusă deoarece investitorii vestici, la situația din Republica Moldova, nu se vor grăbi să investească. În plus, teama că Igor Dodon va pierde alegerile îi face pe sponsorii moscoviți ai acestuia să se grăbească. Mai mult, nu este exclus ca aceste privatizări către capitalul rus să fie și o plată în avans a creditului de la Moscova pe care Dodon îl tot trâmbițează”.
În același context se încadrează, potrivit lui Șalaru, anunțul privatizării Metalferos. „Numirea unui om care a activat ani la rând în firme controlate de capitalul rus, MECHEL de exemplu, indică și posibilii cumpărători: firme create în occident dar cu capital și beneficiari finali ruși. Daca privatizarea va avea loc vom vedea firme occidentale, poate chiar înființate în România dar cu capital și mai ales stăpâni ruși”, a mai spus fostul ministru al Apărării.
Sursa mai susține că în această perioadă de criză, demararea unui proces masiv de privatizare nu este benefic pentru R. Moldova, ci pentru capitalul oligarhic rusesc.