Igor Dodon, președintele prorus de la Chișinău, consideră că în perioada soviectivă cetățenii au trăit mult mai bine, pentru că era stabilitate.
„Haideți să recunoaștem, în perioada sovietică au fost foarte multe lucruri pozitive. Cele mai multe construcții din centrul Chișinăului, cele mai multe fabrici, teatre, clădiri administrative, au fost construite anume în timpul Uniunii Sovietice. Au fost și pete negre, de exemplu represiunile staliniste, noi nu vom uita asta niciodată, dat atunci era o oarecare stabilitate. Acesta nu înseamnă că noi trebuie să regretăm faptul c noi am obținut independența”, a declarat Igor Dodon, într-un video publicat pe Facebook.
Deportările și înfometarea în masă au fost forme a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953.
Cel puțin 681.692 oameni au fost executați numai pe durata anilor 1937–38 reiese din listele de execuție din arhivele NKVD.
Numărul exact de persoane afectate rămâne nesigur și depinde de modul în care se face numărătoarea, de perioada care se ia în considerație și dacă morții din Gulag și din timpul transportului către lagărele de muncă sunt luate și ele în considerare.