Izolat diplomatic în Uniunea Europeană și România din cauza pozițiilor filo-ruse și a dărâmării guvernului Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, semnalează o reorientare spre Ungaria, cu care își dorește un parteneriat strategic, transmite g4media.ro.
Dodon a făcut anunțul după vizita la Chișinău a ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria, Péter Szijjártó.
„Am salutat disponibilitatea Prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, de a efectua o vizită în Moldova în luna martie curent și am lansat inițiativa de a semna în cadrul acestei vizite un Acord de colaborare strategică dintre statele noastre”, a scris Igor Dodon într-o postare pe Facebook.
De când a fost ales președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a primit extrem de puține vizite ale unor președinți sau premieri din UE sau vecinătate. Dintre acestea se remarcă vizita președintelui turc Recep Tayip Erdogan în octombrie 2018, în urma căreia Moldova a început să expulzeze pe bandă rulantă cetățeni turci acuzați de Ankara că ar fi simpatizanți guleniști.
Un alt președinte autoritar care a venit la Dodon a fost Alexandr Lukașenko, liderul din Belarus, în aprilie 2018.
Președinții României, Klaus Iohannis, și Ucrainei, Petro Poroşenko și Volodimir Zelenski, nu au făcut vizite la Chișinău în mandatul lui Dodon.
Izolarea lui Dodon a crescut în intensitate după ce acesta a instrumentat dărâmarea în Parlament a guvernului pro-european Maia Sandu. Din acel moment, tonul UE, SUA și al României la adresa Moldovei s-a înăsprit constant, iar Bucureștiul și Bruxelles-ul au condiționat sprijinul financiar de păstrare direcției pro-europene.
În aceste condiții, Péter Szijjártó este unul dintre puținii înalți oficiali care vizitează Chișinăul. El a fost primit la cel mai înalt nivel în Moldova, în ceea ce analiștii numesc „sprijin politic pentru scoaterea din izolarea internațională”. Mai mult, oficialul maghiar a anunțat că sprijină Moldova și a trimis săgeți către UE și România, spunând că “atunci când vorbim despre Parteneriatul Estic, ne referim la un parteneriat real, astfel că din partea noastră Moldova nu va primi lecţii niciodată, Budapesta nu va interveni în afacerile interne ale Moldovei. Nu vom comenta niciodată problemele interne, pentru că nu este treaba noastră”.
În replică, Igor Dodon a făcut referire la „intensitatea dialogului politico-diplomatic moldo-maghiar” și a cerut companiilor maghiare să participe la proiectele de infrastructură din Moldova.