România este considerată „cea mai pro-europeană țară din regiune”, iar președintele Klaus Iohannis este laureat al Premiului „Carol cel Mare” pentru unitatea europeană în anul 2020.
Klaus Iohannis intenționează să folosească acest context pentru a fi o voce în Europa care vorbește clar și răspicat pentru Uniunea Europeană și pentru viitorul Uniunii Europene.
„În primul rând, cred că este important și îmi place să subliniez că acest premiu extrem de onorant și important îl primesc eu, dar cred că în realitate îl primesc eu pentru români și pentru România. Un politician singur poate să dea impulsuri, poate să dea o atitudine, poate să vină cu idei, dar pentru a pune în mișcare lucrurile are nevoie cel puțin de o echipă, iar echipa mea este foarte mare. Sunt toți românii pro-europeni. În acest sens, intenționez să folosesc această ocazie pentru a re-sublinia valoarea proiectului european, pentru a mă implica pentru consolidarea proiectului european și pentru a fi o voce în Europa care vorbește clar și răspicat pentru Uniunea Europeană, pentru viitorul Uniunii Europene și pentru depășirea diferitelor crize cu care, vrem, nu vrem, ne confruntăm. Dar eu sunt convins că noi, românii, noi, europenii, avem forța, capacitatea și știința pentru a moderniza în continuare proiectul european, pentru a-l face mai solid, mai consolidat, mai unit și pentru a reuși să-l facem mai performant pentru cetățenii europeni”, a declarat președintele pentru CaleaEuropeană.ro
Klaus Iohannis va primi, la 21 mai 2020, la Aachen, Premiul Internațional „Carol cel Mare” pentru unitatea Europei, conform unei decizii a Societății Premiului Internațional „Carol cel Mare” din același oraș german, anunțate la 14 la decembrie 2019.
În conferinţa de presă la care a fost anunţată decizia, preşedintele Societății, Jürgen Linden, a afirmat că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Iohannis să continue să conducă ţara sa pe calea europeană.
El se alătură astfel unui număr însemnat de lideri din Europa de Est care au primit acest premiu, precum Vaclav Havel sau Donald Tusk. Premiul, ce poartă numele împăratului fondator al Imperiului Carolingian supranumit „Părintele Europei”, este cea mai importantă distincție acordată vreodată unui om politic român.
Pe lista laureaților se află părinții fondatori ai Comunității Europene, arhitecții Uniunii Europene moderne și reprezentanții mișcărilor democratice din Europa Centrală și de Est. De asemenea, printre personalitățile marcante care au primit acest premiu se numără și Winston Churchill, Henry Kissinger, Václav Havel, Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, Donald Tusk, Herman Van Rompuy, Martin Schulz, Papa Francisc, Simone Veil, Regele Juan Carlos al Spaniei sau Papa Ioan Paul al II-lea, care a primit, în 2004, singurul Premiu Extraordinar „Carol cel Mare” acordat până în prezent.
Ultimii doi laureați au fost președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în 2018, și secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, în 2019.