„Poate Viktor Orban să ajute R. Moldova? Răspunsul este cât se poate de evident, bineînțeles: NU POATE!” De această părere este expertul Victor Chirilă, care și-a explicat poziția într-un comentariu pe pagina sa de Facebook.
„Ieri, 4 februarie, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, prieten intim al liderului revanșist de la Kremlin, promotor al „democrației iliberale”, idolul și animatorul mișcărilor antieuropene de factură populistă și de extrema dreaptă din UE, sfidând din nou solidaritatea statelor UE, și-a trimis, la Chișinău, ministrul său de Externe pentru a-l „salva” din izolarea europeană pe Dodon, pionul lui Putin în R. Moldova.
Mai mult decât atât, culmea cinismului, prin gura ministrului său de Externe, Viktor Orban, cel care a făcut din Ungaria o paria UE, ne promite să ajute R. Moldova să progreseze pe calea integrării europene și să redevină o „poveste de succes” a Parteneriatului Estic, care, apropo, a fost discreditată și compromisă inclusiv de Dodon și ortacii săi”, a scris Victor Chirilă.
Potrivit expertului, Viktor Orban nu poate ajuta R. Moldova pentru că valorile și principiile lui sunt contrare valorilor și principiilor UE, spre care tindem, și ale Parteneriatului Estic, unde ne aflăm în prezent. „Valorile și principiile sale sunt foarte aproape de valorile autoritarului Putin și foarte departe de cele ale cancelarei germane Angela Merkel; pentru că, în viziunea lui Viktor Orban, solidaritatea europeană înseamnă nu compasiune și toleranță, ci construirea de ziduri impenetrabile la frontierele europene.
Politicile promovate de Viktor Orban în Ungaria au avut ca efect centralizarea mass-mediei, limitarea libertății de expresie, restricționarea drepturilor societății civilie, diminuarea independentei justiției, subminând, astfel, libertățile individuale și statul de drept”, a mai explicat Victor Chirilă.
Sursa a mai menționat că anume din cauza acestor derapaje antidemocratice Parlamentul European a declanșat în septembrie 2018, pentru prima oară în istoria UE, cea mai gravă procedură disciplinară a UE împotriva Ungariei, afirmând că Guvernul lui Viktor Orban reprezintă o „amenințare sistematică” pentru democrație și statul de drept. Deoarece derapajele au continuat, Partidul Popular European de centru-dreapta (PPE) din Parlamentul European a suspendat, pentru un termen nedefinit, calitatea de membru PPE a partidului „Fidesz”, condus de premierul Viktor Orban.
„Acum vă întreb dacă poate Viktor Orban și Guvernul său să reprezinte azi un interlocutor credibil între R. Moldova și UE? Desigur, NU POATE! Mai mult decât atât, un astfel de interlocutor ne va discredita și mai mult în marile capitale europene.
Viktor Orban poate fi un interlocutor bun cu Putin, cu euroscepticii radicali de dreapta Matteo Salvini și Marine Le Pen și nicidecum cu Emmanuel Macron și Angela Merkel”, a mai subliniat Chirilă.
Potrivit lui, R. Moldova are, totuși, nevoie de ajutorul și experiența Ungariei, însă a Ungariei care nu a uitat prețul libertății, care a rezistat imperialismului rus, care a fost „istoria de succes” a UE, a libertății recâștigate, a democrației liberale, a libertății de expresie, a toleranței, a statului de drept și respectării libertăților fundamentale ale omului etc.
„Or, Viktor Orban și Guvernul său sunt antipozii acestor valori și principii, ei îl pot ajuta doar pe un impostor certat cu democrația liberală și statul de drept”, a conchis Victor Chirilă.