Trei autobuze au adus astăzi copii, părinţi şi profesori din Grigoriopol la primul clopoţel, în localitatea Doroţcaia. Liceul de limba română din Grigoriopol se află de peste 8 ani în exil, deoarece autorităţile transnistrene le refuză dreptul la studii în limba maternă. Astfel, copii şi profesorii de la Grigoriopol fac zilnic 34 de kilometri pentru a putea studia în limba română.
Nici în acest an şcolar elevii de la liceul „Alexandru cel Bun” din Grigoriopol nu au putut să meargă la ore în propriul oraş. Liceul a fost evacuat din Grigoriopol în 2002, când administraţia oraşului a cerut şcolii să accepte predarea în “limba moldovenească” cu alfabet chirilic şi să se subordoneze Ministerului Educaţiei de la Tiraspol. Pentru că o bună parte din profesori, părinţi şi elevi s-au opus, şcoala a fost nevoită să părăsească oraşul Grigoriopol. Anul acesta există o singură clasă întâi, formată din doar patru elevi.
Direcţiunea liceului acuză faptul că la admiterea în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova, au întâietate elevii de la şcolile cu grafie chirilică din autoproclamata republică nistreană.
Deşi mutarea liceului părea temporară în 2002, lucrurile stau la fel în fiecare an.
Autor: George Simion