„Găgăuzia este o regiune strategică importantă pentru Republica Moldova. Pe teritoriul autonomiei trece tronsonul de cale ferată Chişinău-Giurgiuleşti conducând spre singurul port al Republicii Moldova spre Dunăre, iar acesta poate fi oricând blocat în caz de conflict”, menţionează în articolul său publicat pe site-ul Gagauzlar, Vladimir Bukarskii.
„Găgăuzia ar putea atrage şi alte localităţi din sudul Republicii Moldova cu o predominanţă a minorităţilor etnice. Problema e că autonomia Găgăuză nu cuprinde toate localităţile cuprinse în Republica Găgăuză. În Gagauz Yeri sunt incluse doar acele sate în care populaţia găgăuzilor depăşeşte 50%. Astfel, există sate care nu sunt incluse în autonomie în care găgăuzii nu reprezintă majoritatea, iar moldovenii sunt minoritari” se menţionează în articol.
Referindu-se la relaţiile dintre Republica Moldova şi România, Vladimir Bukarskii a atras atenţia asupra intensificării „procesului de românizare şi tendinţa României de a alipi Rep. Moldova (pentru care, în România, a fost creată mişcarea „Acţiunea 2012″ promovând mesajul unionist atât în România, cât şi în Europa), astfel că unirea raioanelor din sudul republicii va crea un conglomerat rezistent, greu de îngenunchiat”.
Cât despre găgăuzi, în opinia autorului, aceştia reprezintă „unul dintre puţinele popoare ortodoxe de origine turcă, orientate spre două ţări – Rusia şi Turcia”, astfel Bisrica Ortodoxă Rusă deja acordă o atenţie deosebită Găgăuziei prin vizita Patriarhului rus Kiril programată pentru luna octombrie din acest an.
Foto: Ziar.com