Sute de români nevinovați din regiunea Cernăuți au fost împușcați în Lunca Prutului acum 79 de ani. Ei au murit pentru Țară, pentru neam și pentru limba română. La începutul lunii februarie în localitatea Lunca pe malul râului Prut, regiunea Cernăuți, în mod tradițional are loc comemorarea martirilor români, secerați de gloanțele militarilor sovietici. În data de 9 februarie, românii de bună credință s-au adunat să aducă un omagiu înaintașilor neamului românesc, informează Agenția BucPress din Cernăuți.
Puterea sovietică s-a instaurat în nordul Bucovinei în luna iunie a anului 1940. De groaza bolșevicilor lumea a început să fugă, iar în anul 1941 refugierea a prins caracter de masă. Prima încercare a avut loc în noaptea din 27 spre 28 ianuarie 1941 când peste 150 de locuitori din regiunea Cernăuţi, conduşi de către profesorul Vasile Morarean din Ostriţa Herţei, au hotărât să treacă clandestin în România. Lângă localitatea Lunca din raionul Herţa, oamenii au fost întâmpinați de gloanţele grănicerilor sovietici.
A doua încercare de a trece peste Prut în România a fost întreprinsă în noaptea din 6 spre 7 februarie 1941, coloana numărând aproximativ 400 de persoane, din nou grănicerii sovietici au tras în oameni, secerând cu nemiluita. Cei căzuți în Lunca Prutului în majoritate erau din localitatea Mahala.
În fiecare an, oamenii din Mahala, împreună cu primarul comunei Elena Nandriș, se adună în lunca Prutului pentru a le aduce un pios omagiu martirilor din sat, omorâți fără de vină de sovietici la doar câteva sute de metri de frontiera română.
Evenimentul comemorativ a început cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul raionului Noua Suliță, preotul Gheorghe Moroz, și protopopul raionului Storojineț, Vasile Covalciuc, cu participarea părintelui Pavel Paulencu de la Horecea Urbană din Cernăuți.
În ultimul timp în valea plângerii din Lunca Prutului vin tot mai mulți români de pretutindeni. De data aceasta la comemorare au venit reprezentanți ai mediului asociativ din regiunea Cernăuți, oaspeți din județele Suceava, Botoșani și Bacău. A venit în acest loc tragic pentru neamul românesc Consulul general al României la Cernăuți Irina Loredana Stănculescu. De asemenea a venit Stareța Mănăstirii Voroneț, Monahia Gabriela Platon.
Mahalenii și-au plâns martirii prin cântec și poezie, intonând și imnul comunei, în care se amintește de tragicul eveniment de la Lunca unde au fost uciși sute de români. Evenimentul s-a încheiat după obiceiul creștinesc cu o masă de pomenire a martirilor români.
Sunt pagini negre scrise de străbuni în istoria neamului românesc. Au murit sute, mii de români din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei și din ținutul Herța. Au murit nevinovați. Au murit pentru că au avut fericirea sau nenorocul să se nască români și să-și iubească atât de mult limba și neamul.