SNT-ul din România, fiind conectat la reţeaua europeană de transport gaze naturale, va permite integrarea SNT-ului din Republica Moldova la infrastructura europeană de transport gaze naturale, diversificarea surselor de gaze naturale ale Republicii Moldova şi va contribui la creşterea securităţii energetice a acesteia şi a celei regionale. Declarația aparține lui Ion Sterian, director general Transgaz SA.
Despre proiectul Ungheni-Chișinău, pe care Transgaz îl realizează în Republica Moldova, acesta a declarat, într-un interviu, că în urma încheierii contractului de privatizare semnat de Eurotransgaz, compania a devenit prima multinațională românească în sectorul energetic.
„Gazoductul Ungheni-Chişinău permite interconectarea Sistemului de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova cu Sistemul de Transport (SNT) Gaze Naturale din România pe direcţia laşi-Ungheni- Chisinău. SNT-ul românesc fiind conectat la reţeaua europeană de transport gaze naturale va permite astfel, integrarea SNT-ului din Republica Moldova la infrastructura europeană de transport gaze naturale, diversificarea surselor de gaze naturale ale Republicii Moldova şi va contribui la creşterea securităţii energetice a acesteia şi a celei regionale”, a menționat Ion Sterian.
Proiectul presupune dezvoltarea a 110 kilometri de conductă, a 4 Staţii de măsurare/reglare a presiunii gazelor naturale, a uni nod de măsurare gaze bidirecţional ce va face legătura între conducta proiectată Ungheni – Chişinău şi sistemul de transport gaze din Republica Moldova şi a unui complex administrativ la Ghidighici. În prezent lucrările se află în diferite faze de execuţie, conform graficelor aprobate, a mai adăugat directorul general Transgaz.