Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România a fost rechemat la Chișinău. Decizia a fost luată, astăzi la ședință Guvernului.
Mihai Gribincea a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la 5 noiembrie 2015. Înainte de aceasta, Gribincea a activat în calitate de Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Marele Ducat al Luxemburgului, Șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO.
În anii 2001-2010 a lucrat consilier politic al Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi naţionale (HCNM), cu sediul la Haga, Olanda. Înainte de a fi angajat în funcţia de consilier al HCNM, Mihai Gribincea a lucrat pentru Misiunea ONU din Timorul de Est (1999-2001) şi pentru Misiunile OSCE din Georgia (1996-1997) şi din Croaţia (1999).
În 1992 – 1998 a fost angajat al Ministerului de Externe (MAE) al Republicii Moldova. Ultima sa funcţie în cadrul MAE a fost aceea de şef al Departamentului securitate europeana şi probleme politico-militare. Între anii 1993 – 1994 a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă.
Alături de Mihai Gribincea, au mai fost rechemaţi ambasadorii Republicii Moldova în Cehia şi Sfântul Scaun, Austria, Bulgaria, Suedia, China.
Proiectele decretelor de rechemare vor fi înaintate preşedintelui Igor Dodon.
Amintim că în 2017, Igor Dodon a mai avut o tentativă de a-l rechema pe ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea. O solicitare de iniţiere a procedurii în acest sens a fost trimisă atunci de șeful statului către Guvern. Atunci, Dodon susţinea că Mihai Gribincea „a dat dovadă de abuz şi depăşire a competenţelor ce îi revin în calitate de ambasador, exprimânduşi opinia legalităţii Drecretului preşedintelui Republicii Moldova privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu”.
În adresarea președintelui prorus se menționa că „prin alegaţiile sale publice” Gribincea „nu doar a încălcat principiile etice, dar a şi demonstrat susţinerea unor opinii contrare intereselor naţionale ale Republicii Moldova”. Atunci Guvernul Filip a refuzat solicitarea lui Dodon.
Decizia de astăzi a Guvernului prorus de la Chișinău, a venit după ce ieri șeful statului a atenționat ambasadorii Republicii Moldova în străinătate, convocați la ședința Colegiului lărgit al Ministerului de Externe, „să își îmbunătățească activitatea”.