Uniunea Europeană va urmări cu atenție desfășurarea alegerilor prezidențiale de la Chișinău. În vizorul oficialilor europeni vor intra finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, votul din diaspora și regiunea transnistreană, și pluralismul mediatic.
În același timp, reprezentanții societății civile atrag atenția că sunt supuși unor atacuri din partea președintelui Igor Dodon, care și-a concentrat puterea în mâinile sale, transmite Radio Chișinău.
Ambasadorul Peter Michalko susține că Uniunea Europeană va fi cu ochii pe alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Așteptările față de Guvernul Chicu sunt să asigure un cadru predictibil în ceea ce ține de pluralismul politic și în mass-media, democrație și implicarea societății civile. În mod special, trebuie contracarate riscurile dezinformării, a declarat Peter Michalko la Reuniunea de la Chișinău a Platformei Societății Civile UE – R. Moldova.
„Sunt necesare măsuri pentru a corecta deficiențele semnalate anterior: finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, votul din diaspora și regiunea transnistreană, pluralismul mediatic. Atacurile la societate civilă sunt nefondate”, a menționat oficialul UE.
Copreședintele Platformei de Asociere din partea Republicii Moldova, Ion Guzun, a semnalat că președintele Igor Dodon lansează atacuri asupra societății civile. Un exemplu ar fi declarația sa de la ședința lărgită a Serviciului de Informații și Securitate privind destabilizarea din exterior a situației de la Chișinău, exact în ajunul alegerilor prezidențiale, prin finanțarea unor organizații non-guvernamentale.
„Unii politicieni utilizează atacuri împotriva societății civile. Ne îngrijorează concentrarea puterii de către președintele Republicii Moldova și faptul că au loc mai multe acțiuni politizate ce țin de perioada preelectorală a prezidențialelor. Domeniul mass-media este afectat”, a declarat Ion Guzun.
Și societatea civilă din România a fost supusă presiunilor din partea politicienilor, însă această problemă a fost, până la urmă, depășită, a precizat copreședintele Platformei din partea Uniunii Europene, Cristian Pîrvulescu.
„Am trăit acest lucru în multe din statele Uniunii Europene. Numim asta linia iliberală și credem că este contrară principiilor democrației și valorilor Uniunii Europene. Încurajăm, atât forțele politice din Republica Moldova, cât și societatea civilă, să reziste unor asemenea tentative”, a afirmat Cristian Pîrvulescu.
Potrivit Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, asistența financiară este direcționată către comunitățile și organizațiile locale, iar finanțarea macrofinanciară rămâne condiționată de rezultatele pe care le va livra Guvernul.