Cu ajutorul unui proiect finanțat de Guvernul Germaniei, care a oferit aproximativ 3 milioane de euro, peste 15 mii de gospodări din raionul Leova din R. Moldova au acces la apă potabilă. În oraş a fost construită o nouă staţie de pompare şi a fost renovată staţia de tratare. Sistemul de alimentare a fost şi el extins pentru a ajunge la cât mai mulţi cetăţeni, notează TVR Moldova.
Reţeaua de alimentare cu apă Leova – Iargara a fost finalizată anul trecut şi are o lungime de aproape 23 de km. A fost nevoie şi de o nouă staţie de pompare, care poate aproviziona cu apă potabilă peste 50 de mii de locuitori.
„Noi am asigurat localităţile cheie cu apă potabilă. În Leova sunt 10 mii de locuitorii, în Iargara 5 mii, asta constituie în jur de 25-30 % din populaţia raionului, dar cu perspectiva de extindere pe întreg raionul”, a spus Valeriu Porubin, manager de proiect.
Pentru ca apa să fie de calitate, s-a renovat şi staţia de tratare.
„Apa în Leova se tratează pe bază de hipoclorit de sodiu. Este o substanţă mai puin nocivă decât azotul activ, care se folosea anterior. Oraşul Leova fiind unul dinre primele din Republica Moldova care face tratarea cu hipoclorit, adică e sare de bucătărie supusă unui anumit proces fizic”, a mai menționat acesta.
Valoarea totală a proiectului este de 3,3 milioane de euro, Guvernul Germaniei oferind peste 2,8 milioane de euro, Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională a alocat aproximativ 470 000 euro, iar Consiliul Raional 52 000 euro.
„Graţie acestui proiect, oamenii din oraşul Leova pot să beneficieze de apă potabilă de calitate. Totodată, există posibilitatea ca acest proiect să fie extins pe întreg teritoriul raionului”, a spus Angela Ganninger, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova.
„Uniunea Europeană va contribui la extinderea reţelei de aprovizionare cu apă şi în alte localităţi din raionul Leova, ca cât mai mulţi oameni de aici să aibă o viaţă mai bună”, a declarat și Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova.
În prezent, în raionul Leova se lucrează la extinderea reţelei de aprovizionare cu apă. Lucrările se fac cu ajutorul financiar al autorităţilor locale, dar şi cu suportul Uniunii Europene.