Europa nu poate fi mai puternică decât dacă întinde legături mai strânse cu Rusia, a declarat președintele Republicii Moldova într-un interviu exclusiv cu Euronews. Igor Dodon a cerut o mai mare cooperare economică între Moscova și Bruxelles, care au fost înglobate într-un război de sancțiuni de la anexarea Rusiei a Crimeei, transmite protv.md.
El a declarat pentru Euronews că Uniunea Europeană are nevoie de idei noi și că propunerea sa va uni membrii blocului.
„Cred că Rusia ar putea ajută UE să fie mai puternică, Europa să fie mai puternică”, a spus Dodon în timpul interviului de la Chișinău.
„Să fim sinceri: O Europă puternică fără Federația Rusă nu poate fi”, a adăugat el.
„Cred într-o Europa mare, de la Lisabona la Vladivostok. Charles de Gaulle a venit cu această idee și este repetat deseori de diverși lideri mondiali. Cred că această este singură soluție pentru a face Europa mai puternică pentru a face față provocărilor viitoare în creștere. ”
Ex-statul sovietic Moldova, situat între Ucraina și România, a semnat un acord politic și comercial cu UE în 2014, supărând Rusia. Însă Chișinăul a căutat și către Est și are statut de observator la Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Rusia.
„Politica externă pe care am promovat-o în ultimii ani este una echilibrată, ceea ce înseamnă, pe de o parte, punerea în aplicare a acordului de asociere cu UE și restabilirea relațiilor strategice cu Federația Rusă”, a spus Dodon.
„Cred că aceasta (n.red :legătura mai puternică între Rusia și UE) se va întâmplă în mod inevitabil, indiferent de țările care nu au legătură cu sancțiunile economice. Cred că dialogul va există inevitabil și această perioada de incertitudine în relațiile dintre cei doi actori globali va fi depășită. Cred că interesele comune vor uni Europa cu Federația Rusă din punct de vedere economic și vor face față provocărilor globale actuale”, a mai menționat președintele R. Moldova.
Dodon, fost șef al partidului socialist pro-Rusia din R. Moldova, este președintele de stat din 2016.
Vara trecută, partidul său a format o coaliție cu blocul pro-UE ACUM, după ce alegerile din februarie s-au dovedit neconcludente.
Maia Sandu de la ACUM – un reformist pro-european – a fost aleasă prim-ministru și a pus R. Moldova pe un drum spre Bruxelles.
Acest lucru a fost pus la îndoială atunci când coaliția s-a prăbușit în noiembrie și fostul consilier prezidențial Ion Chicu a devenit noul premier al R. Moldova, ceea ce a determinat acuzațiile potrivit cărora Chișinăul ar fi renunțat la parcursul său proeuropean.