Declarațiile președintelui Igor Dodon privind politica externă echilibrată a R. Moldova și despre o Europă unită de la Vladivostok până la Lisabona, sunt de fapt o imitare a politicii de la Kremlin, observă analiștii politici de la Chișinău. Iar la conferința de securitate de la Munchen, Igor Dodon nu prea a fost luat în seamă și s-a întâlnit cu liderii mondiali pe coridoare, comentează experții, transmite Radio Chișinău.
La conferința anuală de securitate de la Munchen, unde se adună mai marii lumii pentru a discuta problemele globale, președintele R. Moldova Igor Dodon le-a vorbit partenerilor externi că acordurile semnate anterior și politica externă echilibrată vor fi o prioritate pentru actuala guvernare, după cum a scris el într-un mesaj pe Facebook.
Igor Dodon a mai anunțat că a avut o discuție informală cu secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo și că făcut un schimb amical de opinii cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
Comentatorii politici de la Chișinău observă, însă, că Igor Dodon nu a fost luat în seamă și nu a avut niciun discurs în cadrul evenimentului, însă, nu a uitat să o facă pe avocatul Rusiei, într-un interviu pentru Euronews. Analistul politic, Nicolae Negru:
„Dodon nu a promovat nimic la Munchen: s-a întâlnit cu Macron pe coridor și s-a întâlnit cu Pompeo pe coridor. Nu a ținut nici un discurs, spre deosebire de alți președinți. De fapt, nu prea luat nimeni în seamă la Munchen. A acordat acel interviu pentru Euronews, iarăși s-a postat în poziția de avocat al Rusiei. Nu știu dacă Rusia a ajuns la serviciile lui și dacă are nevoie de serviciile sale. Dodon trebuie să convingă Rusia să se civilizeze, să-și uite ambițiile imperiale și atunci, desigur, toată lumea ar avea de beneficiat de pe urma unei astfel de schimbări la față a Rusiei(…) El se erijează în avocat al Rusiei, se face de râs. Nu-l ia în serios nici Putin, nici occidentalii”.
Prin declarațiile despre o Europă de la Lisabona la Valdivostoc, Igor Dodon nu face altceva decât să dea glas politicii externe a Rusiei, susține expertul de politică externă de la IPRE, Mihai Mogîldea:
„Mențiunea făcută de Igor Dodon că statele UE că ar putea să se coalizeze în jurul unor relații bune cu Federația Rusă este una neinspirată. Rusia este pentru multe țări europene, în special cele din Europa de Est, Rusia este, de fapt un pericol(…)Faptul că Igor Dodon nu a avut niște întrevederi importante la Munchen, în afară de unele discuții de holuri, demonstrează că la ora actuală diplomația de la Chișinău este într-o stare de semi izolare internațională”.
La Munchen, în cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu secretarul general al OSCE Thomas Greminger, Igor Dodon a pledat pentru continuarea „politicii pașilor mici” și implementarea Protocolului „Berlin+”, în rezolvarea problemei transnistrene.