Moscova nu are posibilitatea să preia finanțarea R Moldova și îl sfătuiește pe Dodon să se pună bine pe lângă Bruxelles. Însă, criză de nervi de care a dat dovadă șeful statului va înrăutăți și mai mult relația cu UE. De această părere este Anatol Țăranu, analist politic de la Chișinău, care a comentat declarațiile lui Dodon, prin care șeful statului a acuzat unii ambasadori ai țărilor UE de partizanat politic, dezinformare și, practic, de sabotarea relației noului guvern de la Chișinău cu Bruxelles-ul.
„Eu cred că, prin această atitudine față de ambasadorii străini acreditați la Chișinău, președintele Dodon dă dovada faptului că nu prea bine înțelege misiunea pe care o are de îndeplinit un ambasador acreditat la Chișinău. Misiunea principală a ambasadorului este să contribuie la întreținerea unor relații bune cu țara pe care o reprezintă la Chișinău, iar a doua misiune extrem de importantă a lui, a doua funcție este să-și informeze centrala despre situația din țara în care este acreditat. Și această informație trebuie să fie cât mai veridică și cât mai realistă. Din acest punct de vedere, pretențiile pe care le formulează președintele Dodon sunt absolut nelalocul lor. Mai mult, el dă dovada faptului că, cumva, încalcă procedurile diplomatice și desigur că o asemenea abordare este privită cu ochi suspecți în țările care i-au trimis încoace pe ambasadorii lor”, a explicat Anatol Țăranu într-un interviu pentru Europa Liberă.
Potrivit sursei prin declarațiile sale, Dodon a recunoscut indirect că relația Chișinăului cu Bruxelles-ul este una proastă și se găsește la un nivel foarte jos. Totuși, șeful statului și-ar ca dori ca relația cu Bruxelles-ul să se amelioreze. „Problema e că credibilitatea guvernului de la Chișinău și personal a dlui Dodon nu este la nivelul cuvenit, iar Republica Moldova, care nu beneficiază de ajutorul financiar din partea Bruxelles-ului în maniera în care conta Chișinăul, desigur că afectează foarte grav economia Republicii Moldova și dl Dodon este foarte îngrijorat. Ceea ce s-a întâmplat, mai degrabă atestă o criză de idei și o manifestare a unei crize de nervi, de care a dat dovadă președintele Dodon atunci când a formulat aceste pretenții absolut neinspirate față de ambasadorii acreditați la Chișinău”, a mai menționat analistul politic
În opinia lui Anatol Țăranu, șeful statului este îndemnat, inclusiv de patronii săi de la Moscova, să găsească o soluție în raport cu relația Chișinău-Bruxelles. „Moscova nu are posibilitatea să preia finanțarea Republicii Moldova și eu sunt ferm convins că îl sfătuiește pe Dodon să încerce totuși să se pună bine pe lângă Bruxelles și să obțină de acolo finanțarea cuvenită, în condițiile în care Moscova continuă să păstreze o influență majoră asupra deciziilor politice luate la Chișinău. Cred că Dodon totuși este cointeresat vital, îndeosebi într-un an electoral, să amelioreze relația cu Bruxelles-ul, alta e dacă acest lucru o să-i reușească”, a precizat sursa.
Cât despre scenariului expus de Mișcarea Politică „Unirea”, care susține într-o declarație că „ambasadorii sunt urmăriți, sunt filați și le sunt ascultate telefoanele”, Anatol Țăranu a spus că aceste bănuieli ar putea fi cumva justificate, fiindcă în contextul sus menționat apare o întrebare firească. „De unde dl Dodon are informații despre ceea ce trimit și care este conținutul depeșelor pe care le trimit ambasadorii acreditați la Chișinău spre Bruxelles, fiindcă ele volens nolens sunt depeșe secrete sau, cel puțin, au nuanțe confidențiale? Și dacă dl Dodon cu adevărat cunoaște, nu numai bănuiește, dar și cunoaște conținutul acestor depeșe diplomatice, înseamnă că el folosește și niște proceduri mai puțin ortodoxe în ceea ce privește aflarea conținutului lor. Și atunci, bănuielile Blocului „Unirea” cumva sunt justificate”, a conchis Anatol Țăranu.