Magistratul Tudor Panțîru din Republica Moldova ar putea să nu mai facă parte din componența Curții Constituționale a Bosniei-Herțegovina.
Asta după ce nemulțumită de activitatea anti-Dayton a Înaltei Curții, Adunarea Națională a Republicii Srpska din Bosnia-Herțegovina a adoptat luni un document adresat Președinției, prin care solicită ca în componența Curții Constituționale să nu mai intre magistrați străini.
Curtea Constituțională a Bosniei-Herțegovina este compusă din nouă judecători, dintre care cinci sunt aleși de parlamentele entităților Bosniei-Herțegovina: Camera Reprezentanților din Federația Bosnia și Herțegovina alege patru judecători, în timp ce Adunarea Națională a Republicii Srpska – doi. Ceilalți trei magistrați sunt aleși de președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului, după consultații cu președinția Bosniei-Herțegovina.
Președintele Curții Constituționale a B-H este Zlatko M. Knežević, magistrat care a intrat în componența Curții Constituționale la data de 1 iulie 2011. El a fost ales președinte al acestui for la data de 31 mai 2018.
Vicepreședintele Curții Constituționale este magistratul Mato Tadić. În anul 2002 a fost ales să facă parte din componența Curții Constituționale a B-H. În perioada mai 2003 – iunie 2006 a îndeplinit funcția de președinte al Curții Constituționale a B-H. A fost ales vicepreședinte al acestui for în anul 2015.
Vicepreședintele Mirsad Ćeman a fost desemnat ca judecător al Curții în anul 2008. A fost președinte al acestui for între 2015 și 2018, după care a fost ales vicepreședinte.
Un alt vicepreședinte al instituției este și Margarita Caca – Nikolovska, din Republica Macedonia de Nord. Ea a fost numită membru internațional al Curții Constituționale a B-H în anul 2011, iar pentru poziția de vicepreședinte a fost votată în 2015.
Magistratul Tudor Panțîru din Republica Moldova, a fost numit în această funcție în iunie 2002. Din mai 2003 și până în iunie 2006 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Curții Constituționale din Bosnia-Herțegovina, iar pe 26 mai 2012 a fost reales în această funcție.
Valerija Galić a fost aleasă judecător al Curții Constituționale a Bosniei-Herțegovina la data de 30 iulie 2002.
Magistratul Miodrag Simović a fost numit în componența Curții la data de 13 mai 2003. A fost ales președinte al Curții pentru perioada 30 mai 2009 – 26 mai 2012, după care a devenit vicepreședinte.
În sfârșit, judecătoarea Seada Palavrić a fost aleasă în componența Curții în anul 2005. A fost președinte al Curții în perioada 2008-2009, și în această calitate a semnat Memorandumul de acord și colaborare cu instituția corespondentă din Rep. Turcia. În 2009 a devenit vicepreședinte al Curții Constituționale a Bosniei-Herțegovina, până în anul 2015.
Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi, l-a numit pe prof. Giovanni Grasso din Italia în funcția de judecător al Curții Constituționale a Bosniei-Herțegovina la data de 15 decembrie 2016.